Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Landstingets minus stridsfråga på dagens styrelsemöte

"Glädjande att prognosen är bättre, men jobb återstår för att få landstingets ekonomi i balans", tycker S-majoriteten.

"Fattade beslut har inte verkställts i den takt som är nödvändigt i nuläget", hävdar Christer Siwertsson (M) i oppositionen.

Resultatet i landstingets delårsbokslut ger utrymme för olika bedömningar i de politiska leden.

Under onsdagen kommer delårsbokslutet att diskuteras i landstingsstyrelsen.

Från S-majoriteten framhålls att hälso- och sjukvården ligger bra till i jämförelse med övriga landet inom många områden. Hälsocentralerna ligger högt i rankingen och många beslut har tagits för att förbättra sjukvården; som att vidgning av hjärtats kranskärl snart kommer att ske på Östersunds sjukhus.

Helårsprognosen visar på ett underskott på -23 miljoner, hävdas det vidare från S-majoriteten, och allt måste göras för att få ned kostnaderna ytterligare och uppnå en ekonomi i balans.

Från alliansens sida betonas däremot att delårsbokslutet den sista augusti är sämre än minusresultatet motsvarande tid i fjol.

I ett gemensamt pressmeddelande från alliansen lyfter de fram tre punkter med skarp kritik till oppositionen.

– Även om majoriteten till viss del lyssnat på oppositionens förslag för att få en budget i balans så har många av dessa avslagits, säger Christer Siwertsson (M).

Fattade beslut som i nuläget är nödvändiga har inte verkställts i den takt som krävs, konstaterar han

Finn Cromberger (FP) anser att majoriteten är fantasilös. Han hävdar att de hela tiden återkommer till att regeringen inte tillskjuter mer resurser. Enligt Cromberger har alliansregeringen gjort just det, sedan första dagen man tillträdde.