Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Landstingets kris

Landstinget befinner sig i en mycket djup ekonomisk kris. Det redovisar nu ytterligare underskott i en prognos på minus 135 miljoner kronor för år 2014. Lägg därtill mångåriga underskott dessförinnan. Detta trots ökade statsbidrag. Hela det egna kapitalet är förbrukat. Dessutom har landstinget ett negativt eget kapital på uppemot två miljarder kronor. Om de vore ett företag skulle de vara konkursmässiga.

Det har nu gått så långt att det är omöjligt att ta sig ur situationen av egen kraft. Inte ens höjd skatt kan hjälpa dem i den här situationen.

Fiaskot med stafettläkarstoppet visar att ledningen inte är kapabel att lösa situationen. Harriet Jorderud, Robert Uitto och Christer Siwertsson har misslyckats. Att bilda en kriskommission är ingen lösning på problemet. Det visar tydligt experimentet med stafettläkarstoppet.

Skall landstinget ta sig ur situationen krävs att man får in nytt kapital och kompetens. Det gäller att ta in privata kapital i verksamheten som kan satsa både pengar och kunnande. Först då kan vi modernisera sättet att arbeta och investera för framtiden. I första hand måste vi ta tag i Sjukhuset där det blöder som mest. Låt privata företag få tjäna pengar den dag de fått ordning på ekonomin.

Landstingsdirektören gör ett bra jobb men han är allt för ensam. Han behöver stöttas av kompetens utifrån. Glädjande är dock att han tagit till sig några av centerns idéer till att förbättra styrning och ekonomi.

Påbörja snarast arbetet med att få in externt kapital och kompetens inom sjukvårdsområdet. Då kan arbetet med att få ordning på landstingets ekonomi starta.

En ny politisk ledning med centerpartiet vid rodret kan påbörja arbetet efter valet.

Ulf Edström (C), ledamot i landstingsfullmäktige och ersättare i landstingsstyrelsen

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel