Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Landstingets ekonomi blir allt sämre

Landstingsfullmäktige ändrar sin prognos mot ett nollresultat i helårsbokslutet till ett minus på 38 miljoner.

Men de ekonomiska bekymren är värre än så.

Till detta ska tidigare års underskott på närmare 140 miljoner läggas, varav 36,7 miljoner skulle återställas under 2013.

– Det finns ingen åtgärdsplan hur vi ska komma tillrätta med det, varför det också finns en risk att vi inte beviljas ansvarsfrihet, säger Ulf Edström (C).

– Dessutom har landstinget en pensionsskuld på drygt två miljarder som bara i år har ökat med 191,5 miljoner. Det står det inte en rad om. Jag vet inte om alla förstått hur allvarligt läget är.

Men landstingsrådet Harriet Jorderud (S) menar att mycket av de ökade kostnaderna inte har gått att styra över.

Bara i september kommer resultatet att försämras med 15 miljoner främst beroende på att staten sänkt ersättning för läkemedel och att landstinget har fått många patienter som kräver kvalificerad vård, då handlar det om vårdkostnader på miljonbelopp.

Thomas Andersson (C) ställer frågan varför sommaren alltid kommer som en överraskning.

– Det är snart november och nu kommer förslag om att vi ska ändra resultatet. Det mest alarmerande är att de åtgärder som vi beslutar om inte får effekt. Kostnaderna minskar inte utifrån de beslut som fattas, nu måste det bli ett slut på detta, dundrar han.

Revisorerna tror inte heller att landstinget kommer i balans i sin ekonomi men återkommer med ansvarstagande i helårsbokslutet.

Beslutet blev att ändra prognosen till minus 38 miljoner med reservation från borgerliga ledamöter.