Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Landstingets besparingar klubbade

I går klubbades de stora besparingarna på 177 miljoner under två år inom landstinget i Jämtland. Det gjordes med stor enighet, även om ordföranden fick använda sin utslagsröst efter jämn votering kring ett tilläggsförslag.

Annons

– Nu har vi hittat en gemensam plattform för att kunna ge vård och utveckling, säger landstingsrådet Robert Uitto, s. Det har vi gjort tillsammans på ett bra sätt.

Robert Uitto pekade också på de negativa konsekvenser för psykiatrin som har uppmärksammats och säger att de faktiskt har fått 27 miljoner extra.

– Det visar att vi satsar på den gruppen, säger han. Vi är också gjort ytterligare prioriteringar vad gäller hjärtsjukvård som får 2,5 miljon och palliation som får en miljon.

Marianne Larm Svensson, c, vittnade också om den breda enighet som funnits i arbetet.

– Det har varit ett svårt arbete, men nödvändigt, säger hon och menar att de kanske inte har varit tillräckligt duktiga tidigare att hitta besparingar eftersom detta arbete ändå har kunnat ske på så kort tid.

Så långt var ledamöterna eniga, men när Thomas Hägg, s, ville ändra på förslaget att landstinget ska sluta vara medlem i Hushållningssällskapet, Norrlandsförbundet och sluta med så kallade vänregioner hettade det till i debatten.

– Jag tycker vi ska lägga detta under effektiviseringar i stället så vi kan spara på annat, säger Thomas Hägg, det handlar totalt om 55 000 kronor. Dessutom har vi avtal med vänorterna fram till år 2012.

Gunnar Engnér, m och Lars-Olof Eliasson, kd menade att det var viktigt att de tog hela det lagda paketet och de yrkade närför på avslag på Thomas Häggs förslag.

– Vi ska ta hela paketet inte flytta om, slog Gunnar Hjelm, m, fast.

Marianne Larm Svensson höll med och berättade att medlemskapen stod lägst på prioriteringslistan.

– Jag blir förbannad och besviken på majoriteten, säger Jan-Olof Andersson, m, när ni kommer med ändringsförslag. Är det viktigare att åka till Ryssland än att använda pengarna till sjukvård.

Många uttryckte också ett demokratiskt underskott i arbetet där endast några få politiker varit inblandade.

– Det har inte funnits utrymme till diskussion om utbudsbegränsningarna, säger Thomas Hägg och han fick medhåll av Monalisa Norrman, v.

Det blev votering kring Thomas Häggs tilläggsförslag om att behålla medlemskapet. Något som knappt hänt tidigare var att ordföranden Hans Lundqvist, s, fick använda sin utslagsröst i frågan.

Det berodde på att Ejja Dibba, v och Bodil Sihm, mp röstade med Alliansen i denna fråga.

Röstsiffrorna blev 27–27, samtliga som röstade mot förslaget reserverade sig.

Annons