Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Landstinget vill satsa på fiskeodlingsutbildning

Landstinget ansöker om att få starta en ny utbildning på Åsbygdens naturbruksgymnasium. Utbildningen ska ge baskunskaper för personer som ska arbeta med fiskodling.

Enligt ansökan är odling av fisk något som expanderat kraftigt de senaste åren. Det finns också utredningar som visar att det kommer att ske en kraftig expansion i Sverige, framför allt vad gäller musslor och röding.

Men enligt landstingets ansökan är det svårt för odlingsföretag att få arbetskraft och det påverkar företagens utveckling. Det sägs också finnas ett politiskt stöd och goda förutsättningar för tillväxt och sysselsättning i branschen.

"Utbildningsbehovet är därför stort och i dagsläget behövs cirka 20 utbildningsplatser bara för att täcka det mest akuta behovet av arbetskraft och vidareutbildning", står det i ansökan.

Förslaget är att utbildningen ska starta nästa höst.