Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Landstinget vann mot multinationellt företag i regeringsrätten

Landstinget i Jämtland vann striden om att få köpa giftfria suturer, en operationstråd, mot ett stort multinationellt företag.

Efter många turer har regeringsrätten gett landstinget rätt.

LT har tidigare berättat om företaget Johnson & Johnson AB som överklagat landstingets upphandling av suturer utan tillsats av det miljöfarliga ämnet triclosan.

Företaget menar att landstingets skallkrav om totalförbud av triclosan i suturtråden än grundlösa. De överklagade till länsrätten med argumentet att bolagets antibakteriella suturer inte innebär någon risk för miljön.

Länsrätten gav landstinget rätt men företaget överklagade till kammarrätten som bedömde frågan annorlunda och gav företaget rätt.

Men landstinget gav sig inte utan överklagade till regeringsrätten som nu har kommit med sin dom. De upphäver kammarrättens dom och fastställer länsrättens domslut.

– Vår upphandlingsfråga blev prövad i regeringsrätten och det är något helt unikt som bara händer någon gång per år, säger upphandlaren Fredric Kilander till jll.se. Det var nästa så jag började gråta, så stort är det att landstinget fick rätt och vann.

Och kollegan Gunilla Lirell påpekar att detta varit en kämpig resa som alla landsting i Sverige följt med spänning.

– Det här är en vinst av många skäl, säger hon till jll.se. Inte bara fallet i sig utan mest för att domen nu ger bäring till vilka krav vi får ställa i en offentlig upphandling. Nu vet vi att även ett litet landsting kan säga nej.