Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Landstinget vägrar utföra steriliseringar

Frågan om sterilisering vid Östersunds sjukhus har åter aktualiserats sedan en patient blivit nekat ingreppet, trots remiss.

Anledningen är helt enkelt den att landstinget slutat att utföra steriliseringar.

Annons

Nu vill Inspektionen för vård och omsorg, IVO, ha en förklaring. De hänvisar till steriliseringslagen som säger att "om enskild som fyllt 25 år vägras sterilisering, ska frågan omedelbart underställas Socialstyrelsen för prövning".

Jämtlands läns landsting beslutade i budgetfördelningen år 2000 att sterilisering på kvinnor och män inte längre utförs på icke medicinska indikationer. Sedan dess har de följt det beslutet.

"Steriliseringslagen innebär att det är tillåtet för hälso- och sjukvården att utföra ett ingrepp på en människa som utan detta lagstöd inte skulle vara möjligt att utföra. Lagen är inte en patienträttighetslag som ger patienten rätt att bli steriliserad", skriver landstingsrådet Harriet Jorderud (S) och landstingsdirektör Björn Eriksson i sitt svar till IVO.

De menar att den som har det största behovet av hälso- och sjukvård ska ges företräde till vården. Och som bestämmelsen är utformad ger den möjlighet till att helt ta bort hälso- och sjukvård om resurserna inte räcker till.

"Sterilisering på icke medicinsk indikation innefattar sådan hälso- och sjukvård som tillhör prioriteringsgrupp IV. För denna grupp uttalar lagstiftaren: "Vård i denna prioriteringsgrupp bör enligt vår mening inte finansieras med offentliga medel". Lagstiftaren måste ha haft uppfattningen att det är möjligt för landstingen att låta bli att utföra hälso- och sjukvård som omfattas av landstingets ansvar", skriver de vidare.

Socialstyrelsen begärde år 2002 yttrande från landstinget med anledning av att en kvinna som tillhörde Jämtlands läns landsting efter en abort ville sterilisera sig. Hon fick då beskedet att dessa ingrepp inte längre gjordes på Östersunds sjukhus på grund av politiska prioriteringar. Socialstyrelsen gav då landstinget rätt att göra prioriteringen.

Justitieombudsmannen, JO, har dock senare i ett beslut år 2011 förklarat att landstingen är skyldiga att utföra steriliseringar, även om de inte är medicinskt betingade. Det är således inte möjligt för landstinget att helt upphöra med att erbjuda denna typ av ingrepp. JO har grundat sitt beslut på ett yttrande från socialstyrelsen i frågan.

Med andra ord har JO byggt sitt beslut på ett yttrande från Socialstyrelsen som står i motsats till tidigare beslut.

"Jämtlands läns landsting erbjuder sterilisering till personer som inte kan använda förekommande preventivmedel och vars hälsotillstånd skulle påverkas menligt av en graviditet. Sterilisering av andra skäl erbjuds inte i enlighet med fullmäktiges ovan angivna beslut. Landstinget anser att landstinget uppfyller skyldigheterna enligt steriliseringslagen och hälso- och sjukvårdslagen", avslutar landstingsledningen sitt brev till IVO.