Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Landstinget skrev på om samverkan med kulturrådet

Jämtland ska bli en fristad för hotade och förföljda författare. Det är ett av målen i den avsiktsförklaring om samverkan som upprättats mellan Statens kulturråd och Jämtlands läns landsting.

Annons

Som vi berättade i går tidning har kulturrådet och landstinget kommit överens om hur man ska samverka inom kulturområdet under perioden 2010-2011. Meningen var att avsiktsförklaringen skulle undertecknas av båda parter i landstingshuset under gårdagen, men därav blev intet. Flygstrejken satte stopp för Östersundsresan för kulturrådets generaldirektör Kenneth Johansson.

Generaldirektören var dock med på telefon från Stockholm, och uttryckte sin belåtenhet med att det nu finns en överenskommelse om hur dialogen i kulturfrågor mellan stat och region ska gå till, och att det satts på pränt att man tänker låta kulturen i Jämtland ta den plats den förtjänar.

Landstingsrådet Robert Uitto (S) var också nöjd:

– Med det här visar vi hur starkt vi tror på kulturens betydelse för människors hälsa och som ett verktyg för regional utveckling.

Avsiktsförklaringen ställer också krav på analys, utvärdering och uppföljning, menade Robert Uitto.

– Nu måste vi visa vad vi faktiskt gör för att stärka kulturen i länet och mäta vad det får för effekter.

På frågan den nya avsiktsförklaringen kommer att resultera i ökade anslag från staten till kulturlivet i Jämtland svarade kulturrådets generaldirektör så här:

– Det vet vi inte idag. Men det är viktigt att poängtera att samarbete och dialog inte enbart handlar om att flytta pengar i systemet.

Robert Uitto fick frågan om hur avsiktsförklaringen kommer att ge avtryck i landstingets framtida budgetar.

– Vi är ju mitt uppe i ett stort omställningsarbete och måste tajta till budgeten på alla områden. Kulturen ställs ofta mot vården och i det arbetet har vi politiker många gånger gått in och försvarat kulturens ställning. Och det dokument vi undertecknar i dag kommer att göra det enklare att stå emot kraven på att kulturen ska få stryka på foten i framtiden.

Åsa Eriksson Ahnfelt