Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Landstinget ska ta tag i sjukpenningtalen

Nu vill landstinget göra något åt de höga sjuktalen i länet. Landstingsdirektören har fått uppdrag att utreda problemet.

Annons

Länstidningen har i flera omgångar rapporterat om att länet har de högsta sjukpenningtalen i landet. Vid gårdagens sammanträde i landstingsstyrelsen fick landstingsdirektören uppdrag att ta fram förslag på en långsiktig process för att komma till rätta med problemet.

– Att ohälsotalen är så höga är det största problemet som vår hälso- och sjukvård har, säger landstingsstyrelsens ordförande Harriet Jorderud (S) i ett pressmeddelande.

Det handlar om att starta samarbete mellan arbetsgivare, försäkringskassan, arbetsförmedling och andra aktörer – allt för att ohälsotalen ska minska.

– I tiotals år har Jämtlands län haft höga sjuktal. Ibland har det förklarats med att det ska finnas en dålig "sjukskrivningskultur" i länet. Det har jag aldrig trott på och tror fortfarande inte på, säger Monalisa Norrman (V), tredje vice ordförande i landstingsstyrelsen.

Läs mer:

Landstingets miljonkris fortsätter