Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Landstinget ska försöka övertala läkarna

Landstingsledamot Bengt Bergqvist (s) från är mycket bekymrad över situationen i Hoting:

– Vi får diskutera med de två läkare som nu hoppat av. Går det inte att förmå dem att fortsätta måste vi försöka rekrytera en ny.

Länstidningen kunde i går berätta om att den ende kvarvarande läkaren i Hoting nu hoppar av, och anger samma skäl som sin företrädare, nämligen att arbetsbördan är alldeles för tung.

Bengt Bergqvist är bland annat ledamot i landstingsstyrelsen. Han är bekymrad men påpekar att befolkningen i Hotingsområdet egentligen inte är flera än att de bör kunna betjänas av en läkare som arbetar heltid.

– Max Fredriksson och Hans Boberg delade tidigare på en heltidstjänst. Min uppfattning är att ingen av dem vill ha heltid, eftersom de båda arbetar på annat håll också. Vi får fortsätta diskutera, i första hand med dessa två. Går det inte förmå dem att stanna så blir vi tvungna att försöka rekrytera en ny läkare till Hoting.

Primärvårdschefen Tommy Renström aviserade häromdagen att vissa hälsocentraler måste bort. Bengt Bergqvist anser inte att Hotings hälsocentral skulle komma ifråga, eller att någon hälsocentral inom Ströms kommun skulle kunna avvecklas:

– Det är ett område på 106 kvadratmil, så det är orimligt att ta bort någon. Problemet är att vi har lite folk som är utspridda över ett stort område. Det blir samma situation som för skolan, många hus som måste underhållas och små intäkter för ändamålet. Däremot kanske man kan hitta och utveckla nya vägar för samarbete.

Han beklagar att landstinget har fråntagits möjligheten att fördela resurser ur ett glesbygdsperspektiv:

– Statsmakten har bestämt att vi inte längre får specialsatsa för att jämna ut skillnader i områden, inte ens de som ligger särskilt glest till. Medborgarna ska själva välja hälsocentral och deras penningcheck följer med. Jag tycker det är bra att människor får välja, men i en glesbygd som Hoting, så är det knappast kvalitet eller inriktning som styr valet, utan det är tillgängligheten som är viktigast, att det över huvud taget finns en hälsocentral.