Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Landstinget satsar på vindkraft med de anställdas pensionspengar

Landstinget tänker bygga i tre vindkraftverk i länet för att bli självförsörjande på förnyelsebar energi.

Pengarna ska tas från de anställdas pensioner.

Investering beräknas sänka landstingets kostnader för el med 78 miljoner på 25 års tid. Investeringens återbetalningstid är tio år.

Förslaget ska diskuteras på landstingsstyrelsens sammanträde nästa vecka.

En investering i vindkraft kommer att säkerställa landstingets energikostnad under verkens tekniska livslängd.

Klart är också att anläggningen ska producera mindre mängd elenergi än landstinget förbrukar, de ska alltså inte bli elproducent till den öppna marknaden.

Förslaget har tagits fram av fastighetschefen Jan-Åke Lindroth och finansekonomen Annika Jonsson.

– Världen tillverkar och konsumerar allt mer el samtidigt som oljan håller på att ta slut, skriver de i förslaget. Allting pekar på att investeringar i nya, miljövänliga kraftkällor krävs inför framtiden.

Och vindkraften är ett alternativ som tagit rejäl fart i Sverige. De genererar nästan inga utsläpp och producerar ren energi samtidigt som energikällan är gratis, vinden kostar ingenting att producera eller att använda.

Ett vindkraftverk producerar 80 gånger mer energi än vad som förbrukas vid tillverkning, uppförande, underhåll och rivning.

De pekar även på att el i dag är det allra dyraste energislaget. Det rörliga elpriset har stigit med 234 procent de senaste tio åren.

I dag har landstinget sin energiförsörjning från fjärrvärme och elenergi.

Den elenergi som landstinget behöver för värme, drift av utrustning, kyla och belysning uppgår till runt 19,5 GWh per år. Och det pågår en ständig jakt på att reducera förbrukningen.

Förbrukningen har varit konstant de senaste tio åren men kostnaderna ökar varje år eftersom priset går upp på förbrukningsdelen, effektavgifter, nätavgifter, elcertifikat, skatt med mera.

Därför blir en investering i vindkraft intressant.

– Investering i egen vindkraft innebär att vi själva styr elpriset under vindkraftverkets tekniska livslängd på ca 25 till 30 år, skriver de.

Ett normalt vindkraftverk producerar i dag runt 2 MW i effekt och producerar runt 5 GWh per år. Därför behöver landstinget investera i två till tre kraftverk.

”Landstinget kan på detta sätt visa att man är en viktig aktör och motor i den regionala utvecklingen mot en energiförbrukning med minskad klimatpåverkan.”

Dessutom skulle satsningen ge 5-10 årsarbetare på de aktuella fabrikerna.

Kalkylen visar att den totala kostnaden för 25 års förbrukning av 15,8 GWh per år blir 88 miljoner om landstinget producerar elen själv.

Om de i stället köper samma antal kWh från anan operatör uppgår kostnaden till 166 miljoner.

Pengarna föreslår de ska tas från pensionsportföljen.

I landstingsplanen 2011-2013 planeras att investera 70 miljoner årligen i pensionsportföljen. En investering i tre vindkraftverk motsvarar ett och ett halvt års investeringar i portföljen.

Vid en investering i vindkraft kommer det att utgöra 15 procent av pensionsportföljen.