Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Landstinget satsar 1,6 miljoner på naprapater

Landstinget i Jämtland förnyar inte avtalet med tre utförare av Feldenkraismetoden. I stället satsas pengarna, 1,6 miljoner, för att upphandla naprapater.

Landstinget upphandlat Feldenkrais sedan år 2003, en metod som bygger på rörelse och uppmärksamhet för att förbättra den naturliga förmågan att lära, förändras och fortsätta att utvecklas genom hela livet.

Under år 2012 genomfördes 2 289 besök fördelat på 210 patienter. Av dessa var 68 nya patienter.

Nu säger landstinget att metoden inte bygger på någon evidensbaserad vård, även om det finns en del forskning i ämnet.

"Enligt Socialstyrelsens definition av etiska principer kan man ställa sig frågan om Feldenkraismetoden lever upp till kostnadseffektivitetsprincipen där en rimlig relation mellan kostnader och effekt, mätt i förbättrad hälsa och förhöjd livskvalitet bör eftersträvas när man väljer mellan olika verksamheter eller åtgärder. Jämtlands läns landsting är ett av få landsting som upphandlat Feldenkrais, däremot används metoden i landet av sjukgymnaster med andra avtal", skriver landstingsdirektören Björn Eriksson i sitt förslag till beslut till landstingsstyrelsen.

När avtalet med Feldenkrais går ut vid årsskiftet är förslaget att inte förnya kontraktet utan i stället upphandla naprapater.

Naprapati används för att behandla ömmande eller stela leder och muskler. Behandlingen kan användas för till exempel ont i ryggen, stelhet, eller ont i nacke/axlar.

Naprapater är dessutom en legitimerad yrkesgrupp och har en något kortare utbildning än kiropraktorer.