Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Landstinget sågar av sin egen gren"

Hans Boberg startar privat hälsocentral, inte bara i Hoting utan även i Gäddede och Strömsund. Landstinget har själva tvingat fram denna utveckling, anser han:

– Med stafettläkare och genom att pressa personalen förstör man patienternas tillit till sjukvården. Därför är vården i Jämtland så dyr. Det är jättedyrt att kompensera den förlorade tilliten som betyder så mycket för tillfrisknandet.

Läkaren Hans Boberg och verksamhetschefen i Närvård Frostviken Anders Heimdahl har nu lämnat in ansökan om att starta privat hälsocentral i Hoting, och också i Gäddede och i Strömsund. Läkaren i Hoting, Max Fredriksson, kommer att arbeta hos dem, liksom läkaren Anders Ehnberg i Strömsund.

– Vi kommer att arbeta flera timmar, men i ett lugnare tempo, förklarar Hans Boberg. Det gör att tillgängligheten och kvaliteten för patienterna blir betydligt bättre, samtidigt som vår arbetssituation blir dräglig.

Hans Boberg berättar att han i grunden är skeptisk mot privatiseringar men att han i detta fall inte ser någon annan utväg:

– Landstinget sågar av sin egen gren. De tar bort förutsättningarna för en bra vård genom sina nedskärningar. De har inneburit att vi får en jättedyr vård. Med vikarier, stafettläkare och genom att pressa personalen förstör man till slut patienternas tillit till sjukvården, och det blir väldigt dyrt att kompensera. Tilliten och tron på vården betyder oerhört mycket för tillfrisknandet.

Etableringen kommer att innebära att Hoting har läkare fem dagar i veckan. Hans Boberg och Max Fredriksson kommer att arbeta 50 procent vardera i Hoting, precis som på "den gamla goda tiden", innan landstinget drog ned på bemanningen.

– Jag vill fortsätta att vara "doktorn i byn", säger Hans Boberg. Jag trivs väldigt bra här, jag bor här, har min familj här och min stuga i Rörström.

Gäddede får behålla Hans Boberg som sin läkare. Han kommer att finnas där tre dagar i veckan och i Strömsund kommer den privata filialen att vara öppen 3 - 4 dagar i veckan och bemannas främst av Anders Ehnberg. Hans Boberg lovar också att tillgängligheten per telefon på alla tre orterna ska bli betydligt bättre för patienterna.

När det gäller övrig personal vid de privata hälsocentralerna så är det inte klart ännu:

– Vi har sonderat lite kring personalfrågan. Det står klart att den personal som finns hos landstinget på orten är positiva till att jobba hos oss om de får frågan.

Lokalfrågan kommer att lösas sedan landstinget sagt sitt. Hans Boberg berättar att vårdbolaget redan har alternativa lokaler på alla tre orter:

– Men om landstinget finner att de har överflödiga lokaler i sina hälsocentraler så är vi öppna för en diskussion eftersom patienterna troligen känner sig mera hemma i de lokalerna.

Marie-Louise Oscarsson är enhetschef för hälsocentralen i Hoting. Hon tycker att stämningen på hälsocentralen är ganska stabil, trots beskedet om eventuell konkurrens:

– Vi lever naturligtvis i en komprimerad situation där mycket är ovisst, men vi har ju känt till det här en tid.