Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Landstinget kämpar för att få ta del av kömiljarden

Landstinget kämpar åter igen för att klara kraven på tillgänglighet för att få del av kömiljarden.

63 procent av patienterna har fått vänta i mindre än 90 dagar på specialistvård, kravet är 80 procent.

Det visar landstinget i Jämtland i sitt delårsbokslut.

En orsak sägs vara nya regler, från 1 april, för att mäta tillgänglighet till mottagning och behandling.

”Patientvald väntan räknas nu med i den väntetid som mäts, vidare inkluderas fler diagnoser och behandlingar än tidigare. De nya reglerna påverkar inte patienterna och väntetiderna är varken kortare eller längre än tidigare även om det kan se ut så av siffrorna”, skriver landstinget.

Det är alltså reglerna, enligt landstinget, som gjort att värdena för tillgängligheten har försämrats.

Nästa avstämningsperiod är september till december. Uppnås tillgänglighet på 80 procent i genomsnitt får landstinget ta del av de 450 miljoner som avsatts.

• Ortopeden kommer att nå 80 procent till november. De har arbetat med extra mottagning och minskat antalet väntande patienter från 714 i augusti 2009 till 375 samma period i år. Fortsatta insatser behövs för att nå målet, knäplastiker och axeloperationer är prioriterade.

• Kirurgin får svårt att klara tidsgränserna inom urologin. Verksamheten arbetar med att övergå från väntelistor till planeringslistor samt utökad mottagningsverksamhet. Översyn och ett förändrat arbetssätt för återbesök har frigjort tider för nybesök.

• Medicin har läkarbrist inom hjärt- och lungmottagningen. En omfördelning av läkarresurser och kvällsmottagningar ska säkerställa att området klarar målen för besöksgarantin.

• Inom verksamhetsområde rehabilitering, hjälpmedel och reumatologi klarar reumatologenheten inte tidsgränsen under augusti, men de räknar med att vara ikapp redan under september månad.

• Barn- och ungdomshabiliteringen startar sin inrapportering under september månad och kommer då tillsammans med barn- och ungdomspsykiatrin att ingå i beräkningen för stimulansmedel från den 31 oktober.

• Psykiatri, öron och ögon har under sommaren försämrat sin tillgänglighet för nybesök. Förbättring väntas under hösten.