Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Landstinget inför enprocentsregeln

350 000 kronor av landstingets årliga byggbudget ska omvandlas till offentlig konst.
– Fantastiskt bra och viktigt, säger Kristina Wrang.

Tidigare i år lämnade nio bildkonstnärer i länet in ett medborgarförslag som gick ut på att Jämtlands läns landsting borde anta enprocentsregeln för konstnärlig gestaltning. I veckan var förslaget uppe på bordet och klubbades igenom av ett helt enigt landstingsfullmäktige.

– Det är fantastiskt bra och viktigt för Jämtland och Härjedalen. De allra flesta invånare besöker åtminstone någon gång under sitt liv landstingets lokaler och konsten bidrar till att miljön blir positiv, stimulerande och också mänsklig för besökare, patienter och medarbetare, säger Kristina Wrang, konstnär och talesperson för Sveriges Konsthantverkare och Industriformgivare, KRO/KIF, i Jämtland Härjedalen.

Sedan 1986 har en halv procent av Jämtlands läns landstings byggbudget gått till offentlig konst. Det nya beslutet innebär att landstinget nu ska avsätta en hel procent av byggbudgeten till konstnärlig gestaltning vid ny- och ombyggnation. Omräknat i siffror blir det 350 000 kronor per år.

– Det handlar inte om så mycket pengar, men konstnärer är billiga och man får mycket konst för den summan. Det viktiga här att skapa arbetstillfällen för konstnärer, säger Kristina Wrang, som hoppas att politikerna har framtiden med sig i beräkningarna.

– Det ska inte skjutas till några pengar utan de ska tas ur befintlig budget. Det där är lite lurigt för i praktiken kan det innebära att man skjuter på byggprojekt tills man har råd. Men jag tror och hoppas att man ser det långsiktigt. I omvandlingen från landsting till region törs man inte lova något.

Finns det en risk att beslutet sticker i ögonen på medborgare som inte tycker att ett fattigt landsting som Jämtlands ska använda pengarna till konst?

– Ja, det är en känslig fråga och det blir alltid reaktioner. Men de här pengarna tas inte av vårdbudgeten, de tas av byggbudgeten. Och vården får tillbaka det flera gånger om.

Konstnärsnämndens undersökning "Ingen regel utan undantag – Enprocentsregeln för konstnärlig gestaltning av offentlig miljö 2013" visar att 75 procent av kommunerna och nästan samtliga landsting arbetar med principen på något sätt, antingen som rekommendation eller regel. Att tillämpa regeln är alltså långt ifrån någon självklarhet. Att ingen i landstingsfullmäktige heller opponerade sig mot förslaget betyder mycket, säger Kristina Wrang.

– Det gör att det blir lättare för de som ska jobba praktiskt med det här. Man kan jobba långsiktigt eftersom man vet att pengarna kommer. Man kan också satsa på lite större jobb.

Östersunds och Krokoms kommun använder sig redan av enprocentsregeln. KRO/KIF har också skrivit till sex av länets åtta kommuner och ifrågasatt varför de inte tillämpar regeln.

– Men många kommuner är så fattiga att det helt enkelt inte går. Man får vara glad att de har den goda viljan, säger Kristina Wrang, som har känslan av att vinden har vänt till konstnärernas fördel.

– Jag upplever att man är mer positiv till konsten över huvud taget i länet. Man har börjat se den som en tillväxtfaktor.