Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Landstinget i ekonomisk kris kan tvingas säga upp hundratals

Landstinget i Jämtland måste spara ytterligare 27 miljoner under 2009 och 49 miljoner 2010. Totalt motsvarar besparingarna inom landstinget 550 anställda.

Annons

Just nu sliter landstinget med ett omställningsarbete för att spara pengar motsvarande 200 tjänster.

I går kom den senaste prognosen från Sveriges kommuner och landsting, SKL, på hur skatteintäkterna utvecklas i länet.

– Vårt landsting tappar ytterligare 27 miljoner i år och 49 miljoner 2010, säger landstingsrådet Robert Uitto.

– Nu måste regeringen lyssna på det socialdemokratiska förslaget om minst 15 miljarder till kommuner och landsting, det vore ansvarsfullt.

Robert Uitto konstaterar att det bara är att lägga in ytterligare 27 miljoner i omställningsarbetet som de sitter mitt i. Detta ger dem helt klart sämre förutsättningar.

– Det finns heller ingen som tror att nästa prognos blir bättre. Nu handlar det om att plocka bort verksamheter för att klara ekonomin.

– Vi plockar bort redan i dag, skulle vi inte hitta andra effektiviseringar handlar det om uppsägningar av flera hundra anställda inom vårt landsting.

Omställningsarbetet motsvarar 200 anställda, nu kommer försämrade skatteintäkter att motsvara ytterligare 150 anställda. Totalt 350 under 2009. Under 2010 försämras skatteintäkterna med ytterligare 49 miljoner vilket motsvarar 200 personer ytterligare, totalt 550 anställda under två år.

– Nu får det vara nog, säger Robert Uitto, den moderatledda regeringen måste inse att Sveriges kommuner och landsting inte längre klarar välfärden när skatteintäkterna sjunker, människor går ut i arbetslöshet och stora delar av länen drabbas av utflyttning.

– Allt färre invånare ska betala ökande behov inom vård, skola och omsorg. De över 100 miljarder som har sänkts i statlig skatt för medel- och högavlönade behövs i stället ute i landet.

Robert Uitto menar att det blir kännbart för landstinget att tappa miljontals kronor i skatt.

– Att regeringen sedan skriver ned statsbidragen med flera miljoner ytterligare gör regeringspolitiken ännu mer ansvarslös. Ställt mot att vi nu tvingas att varsla viktig personal blir det oerhört oroande för våra medborgare och vårt landsting.

Robert Uitto menar att det blir allt besvärligare i norra Sverige där vården, äldreomsorgen och skolan drabbas värst för det är där personalen finns.

– Vänta till vi har räknat klart och inte hittar effektiviseringar och börjar varsla folk om uppsägning. Lägg dessa varsel till företagens så ser det inte särskilt ljust ut.

– Regeringen står inför varsel inom offentlig sektor som är minst lika oroande som den i den privata sektorn. Regeringens politik kan tvinga anställda, som jobbar nära människor i omsorgen, ut i direkt arbetslöshet.

Annons