Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Landstinget gynnar sig själva i hälsovalet"

Landstingets primärvårdsverksamhet i Strömsunds kommun har gynnats ekonomiskt.
De har själva tjänat drygt 1,1 miljoner på avsteg från hälsovalets krav på läkarbemanning.

Det skriver Nya närvårdens läkare Hans Boberg, Hoting i ett brev till landstinget där han vill veta vad som egentligen ska gälla.

"Under de dryga fyra år hälsovalet varit i kraft i Jämtland har det inte vid något tillfälle varit aktuellt att ändra kraven på bredden i uppdraget. Till exempel har ingen aktualiserat eller ens diskuterat möjligheten att sänka läkarbemanningen på vårdenheterna", skriver han.

Han pekar på att när de som privata vårdgivare sett att uppdragen skulle kunna utföras effektivare med annorlunda bemanning har de fått till svar av politiken att "det inte ska vara någon medborgerlig skillnad mellan glesbygd och tätort".

Det har också gällt med ett undantag, Gäddede, på grund av den extremt utsatta placeringen rent geografiskt.

Där bestämde sig majoriteten i landstinget för att kravet på läkarbemanning skulle sänkas till två dagar per vecka men med full ersättning. Gäddede fick därför den högsta glesbygdsfaktorn.

"Därigenom uppbär Gäddede full ersättning men bemanningen är sänkt med 60 procent! Lösningen är förträfflig för att upprätthålla verksamhet trots avstånd i glesbygd vilket vi inte i princip ställer oss emot. Särskilt om det finns täckning med läkartillgång på annan ort från samma vårdgivare. Men undantag måste vara undantag", påpekar Hans Boberg.

Han har nämligen upptäckt att det har skapats nya, informella undantag när bemanningen inte uppfyllts i Backe.

Sedan ett år tillbaka bemannas Backe till 60 procent trots att det i enlighet med regler och avtal krävs läkarbemanning fem dagar i veckan.

"Detta har skett utan beslut och utan politisk diskussion, förrän i efterhand", hävdar han.

"Vi är oerhört angelägna att vårdvalet bedrivs rättvist och med obestridd konkurrensneutralitet. Konkurrensen måste ske på lika villkor, men det känns ibland som om rättvisan är ensidig när landstinget tolkar".

"Nu har landstingets primärvårdsverksamhet i Strömsunds kommun på nytt gynnats ekonomiskt enligt följande enkla beräkning: 40 procent läkarbemanning är lika med 500 000 kronor. Glesbygdsfaktorn grundat på 1 430 patienter ger en skillnad i ersättning på 634 920 kronor. Totalt har, enligt vår syn att se på denna orättvisa, landstinget tjänat 1 134 920 kronor på avsteg från hälsovalets krav på läkarbemanning!"

Samtidigt har Nya närvården bemannat verksamheten i Hoting, med samma patientunderlag med full bemanning och därmed motsvarande högre kostnader.

Hans Boberg säger även att det finns tydliga regler för hur medborgarna ska få veta om hälsocentralerna tillfälligt blir utan läkare. Ett radiomeddelande är det vanligaste, men något sådant har inte hörts vad gäller Backe under det gångna året.

"Man undrar stillsamt om de politiker som varit mycket snabba med att lyfta orättvisor i ersättningssystemet helt missat dessa orättvisor.." avslutar han.