Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Landstinget gasar och bromsar för att klara vården i framtiden

Landstingets ekonomi är fortfarande kärv och omställningsarbetet fortsätter. Under nästa år sparar landstinget ytterligare drygt 1,7 miljoner medan de gör diverse satsningar för drygt 51,6 miljoner.

Annons

Landstinget befinner sig i en finansiell situation med vikande skatteunderlag som inte bedöms vända förrän i slutet av 2013.

Landstinget ska fram till dess återställa 72,2 miljoner från 2008 års underskott och ytterligare 28,2 miljoner från 2009 års underskott.

I landstingsplanen, som landstingsfullmäktige ska fatta beslut om nästa vecka, beskrivs att ålderstrukturen med ett ökat antal invånare från 65 år och äldre kommer att innebära en ökad efterfrågan på vård.

Vårdbehoven ökar även med bättre möjligheter att diagnostisera och behandla. Men utvecklingen pekar på att vårdbehoven kommer att domineras av välfärdssjukdomar samt åldrandets sjukdomar och hälsoproblem.

• Runt 300-400 personer varje år insjuknar i diabetes. I dag finns det 5 000 personer i vårt län som lever med sjukdomen.

• Antalet höftfrakturer ökar, under 2009 registrerades 302 fall jämfört med 297 år 2008.

• Antalet cancerfall väntas fördubblas fram till 2030. Under år 2009 hanterades drygt 11 200 besök och vårdtillfällen av patienter med cancerdiagnos inom Jämtlands läns landsting.

• Under oktober-december 2009 vårdades 25-40 utskrivningsklara patienter vid varje mättillfälle på sjukhuset. Det försvårar operationsplaneringen då tillgänglighet till vårdplatser är en förutsättning för operation.

• Landstingsplanen visar också att det fortsatt är svårt att rekrytera vissa specialistläkare, distriktsläkare, ST-läkare till glesbygd, vissa specialistsjuksköterskor, biomedicinska analytiker, psykologer och övertandläkare.