Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Landstinget går miste om halv miljon

Landstinget vill fortfarande ha tillbaka drygt 400 000 kronor av det forna Sjukvårdspartiet. Problemet är att det inte finns någon att kräva pengarna av. En avskrivning av skulden kan vara nästa steg.

Det har gått fem år och landstinget väntar fortfarande på att få tillbaka det partistöd på 439 000 kronor som landstinget betalade ut alldeles i samband med att Sjukvårdspartiet lades ned 2005.

Landstingsstyrelsen kräver att partistödet ska återbetalas då partiet de facto inte existerade som organisation strax efter utbetalningen.

Vart pengarna hamnade är än i dag höljt i dunkel.

Som LT tidigare berättat överklagade dåvarande partiordförande Åke Westerlind återbetalningskravet med hänvisning till jäv; att han själv satt med i beslutet om att få partistöd och att beslutet därmed var olagligt.

Länsrätt och kammarrätt avslog överklagan och regeringsrätten tog inte ens upp fallet för prövning.

Ärendet ligger hos kronofogden sedan februari förra året och chefsekonomen Karin Jonsson säger att det är "långtidsbehandling" av ärendet.

– Man kan fundera på om vi ska gå på enskilda individer då partiet är upplöst, men det är inget vi har räknat på och är heller inte något som vi ser som troligt. Jag kan tänka mig att vi återkallar det redan nu. Det finns ju ingen att kräva pengarna av, säger hon.

Landstinget kan alltså inte göra något mer för att få tillbaka pengarna som det ser ut idag?

– Om man inte konstaterar att vi avskriver ärendet. Men formellt har det inte kommit så långt och jag vill inte föregå några beslut. Det ligger hos kronofogden och där får det ligga till annat sägs.