Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Landstinget fortsätter kämpa för tobaksfritt

Nu tar landstinget nya tag för att få ett tobaksfritt landsting 2011-2016.

Nu ska det skyltas bättre runt sjukhuset så folk vet var de får röka.

Annons

– Förra beslutet låg fram till 2010 och nu ska vi se över hur det ser ut i dag, säger Anna Nicolaisen som är landstingets samordnare i tobaksprevention.

Processen Tobaksfritt landsting beslutades i landstingsfullmäktige i februari 2003 och det är den processen som kommer att fortgå framåt.

– Nikotinberoende är bland de absolut starkase beroendena som finns, säger Anna Nicolaisen vidare.

– Det är helt i klass med de tunga narkotiska drogerna. Jag tror inte vi hade haft vare sig cigaretter eller snus om nikotinet kommit nu med den kunskap vi har i dag.

Men hon säger att både rökning och snusning har minskat fram till nu på sjukhuset. Dessutom är rökrummen borta och försäljning av cigaretter och snus sker inte längre i kiosken och kafeterian.

Men något rökförbud bland de anställda och patienterna finns inte. Därför ska det nu skyltas upp ordentligt var askkopparna finns runt utanför sjukhuset, så folk vet var de får röka.

– Vi ser över och ska bli bättre på tobaksfrågan, det kommer ständigt nya rön.