Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Landstinget förlorar miljonbelopp på överenskommelsen om 200-kronan för nattpersonalen

Nu verkar den segslitna från om 200-kronan för personalen som jobbar natt inom landstinget vara borta från dagordningen.

Men uppgörelsen kostar landstinget nästan hela besparingsbetinget på sex miljoner kronor.

Landstinget fick nämligen backa tio månader och tvingas därmed betala ersättning till de anställda retroaktivt från 1 september fram till 22 juni i år, detta enligt en ny uppgörelse mellan landstinget och vårdfacken.

– Landstinget anser att det har handlar om ett lokalt kollektivavtal. Nu sägs det upp det och landstinget betalar tillbaka 200-kronan retroaktivt från den 1 september till personalen som har drabbats, säger Tomas Ålander som är facklig företrädare för Kommunal i landstinget.

– Eftersom arbetsgivaren var beredd att betala fram till den 22 juni, retroaktivt från september till dem som har arbetat natt, tog vi det budet i stället för risken att förlora allt. Därefter ser vi denna förhandling som avslutad.

• Vann ni något på detta då?

– Ja, de anställda som arbetat natt får betalt 10 månader extra trots att arbetsgivaren inte ville betala något från 1 september. Det handlar om runt 2 000 kronor i månaden för personalen.

– Men striden om att få behålla 200-kronan vann inte fackförbunden, tyvärr.

Förhandlingsprotokollet är ännu inte påskrivet, men det ska ske inom kort.

– Vi har inte kommit överens fullständigt än, säger personalchefen Björn Ahlnäs, vi har satt ytterligare ett förhandlingsdatum till tisdag nästa vecka.

Det har alltså varit central förhandling som slutade i oenighet. Då hade landstinget som alternativ kunnat driva frågan vidare i Arbetsdomstolen, AD och fortsätta hävda att ersättningen är ett ensidigt arbetsgivarbeslut.

Det är inte landstinget beredd att göra utan de betraktar detta som ett lokalt kollektivavtal som de nu har sagt upp.

– Vi vill få bort den här frågan från dagordningen för den ligger och blockerar andra frågor, säger Björn Ahlnäs. Vi från arbetsgivaren hade en önskan om att få arbeta in detta i arbetstidsmodellen, men det fick vi inte gehör för.

– Kortsiktigt blir det en extra kostnad för arbetsgivaren. Vi betalar för de nattpass som arbetats och den beräkningen har inte gjorts än inom varje verksamhetsområde.

– Vi har sagt att på helår skulle vi spara sex miljoner på 200-kronan. Besparingen måste nu tas på något annat.

– Tio månader är nästan hela besparingen. Nu får vi titta på andra effektiviseringar, men det är lönekostnader det mesta ska sparas på.