Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Landstinget får felaktiga fakturor för köpt vård för miljontals kronor varje år

Landstinget i Jämtland får felaktiga fakturor för köpt vård från andra sjukhus och vårdinrättningar för miljontals kronor varje år.

Men felen upptäcks oftast och rättas till innan landstinget betalar.

– Det händer ganska ofta att det förekommer fel, säger landstingsrådet Robert Uitto (S). Sammantaget kan det handla om fel för många miljoner kronor som upptäcks och rättas till.

– Förutom de fel som upptäcks och rättas så bedöms den noggranna kontrollen ha en preventiv effekt på sjukhus och vårdinrättningar. De vet att vi kontrollerar deras fakturor.

Anledningen till att denna fråga kommer upp just nu är att Christer Siwertsson (M) ställt frågan om sjukhusräkningar i en interpellation till Robert Uitto.

Siwertsson hade nämligen läst en artikel i Dagens nyheter, för en tid sedan, att det förekommer att räkningar skickas från landstingssjukhus till köparlandsting för jobb som aldrig utförts. Detta skulle då kosta skattebetalarna i de landsting som får fakturorna flera miljoner.

– Kan det här hända i vårt landsting, undrar Christer Siwertsson.

Svaret på den frågan blir ja. Trots att landstinget i Jämtland har tillfredsställande rutiner för kontroll för att inte betala för vård som inte bedrivits, så kan det hända, menar Robert Uitto.

– Det vanligaste felet är att patienterna inte är jämtar. Sådana fakturor hittar vi och ber att få ändrade flera gånger per månad, säger Robert Uitto.

– Andra fel som förekommer är att vårdgivaren vid akutfall utomläns inte kontaktar landstinget i Jämtland inom de nationellt överenskomna sju dagarna och då behöver vi inte betala hela vårdtillfället. Det förekommer även att sjukhus dubbelfakturerar vårdtillfällen om patienten flyttats mellan två kliniker.

Fakturorna stäms också av mot epikriser och remiser. Det förekommer ganska ofta att det bråkas om att epikriser kommer sent och måste efterfrågas så att fakturorna kan kontrolleras innan betalning.

Fotnot: Epikris är ett vetenskapligt utlåtande om ett sjukdomsfall med avseende på dess uppkomst, utveckling, förlopp och behandling.