Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Landstinget betalar miljoner utan kontroll

Landstinget i Jämtland har dålig kontroll på de miljontals kronor som årligen betalas ut till privata vårdgivare. Det anser landstingets revisorer och kräver bättring.

Revisorerna har granskat om landstingsstyrelsen har kontroll på de pengar som varje år betalas ut till privata vårdgivare som erbjuder läkarvård och sjukgymnastik. Och revisorernas dom är hård. De konstaterar att landstingets kontroller har allvarliga brister.

I revisionsrapporten står bland annat: Det interna reglementet är inaktuellt, det saknas aktuell dokumentation av tillämpade rutiner och det sker ingen kontroll mot de journaler/material som finns hos vårdgivarna för att säkerställa att landstinget endast betalar för behandling som de externa vårdgivarna faktiskt har utfört.

Revisorerna anser att landstinget i praktiken inte kontrollerar att de pengar som betalas till de privata vårdgivarna faktiskt motsvarar den vård som patienterna har fått. Landstingets personal har i intervjuer med revisorerna förklarat att det inte finns tillräckligt med tid och kompetens för att genomföra regelbundna jämförelser mellan patientjournaler och utbetalningar.

Revisorerna menar att det finns en uppenbar risk att landstinget lider ekonomisk skada eftersom kontrollerna är mycket begränsade och i stort sett enbart bygger på de handlingar som de privata vårdgivarna själva valt att skicka in.

I samband med granskningen har revisorerna även upptäckt att landstingsstyrelsen inte har rättat till brister som upptäcktes redan 2010, detta trots att de ansvariga lovade att åtgärda problemen. Den gången handlade det om brister kring betalning av fakturor och hantering av bensinkort.