Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Landstinget är konkursmässigt"

Landstingsoppositionen: "Vi är konkursmässiga"

Landstingsrådet: "Det vet jag inte om man kan säga"

Pensionsskulden växer. Och växer. Och växer. Landstinget hade enligt helårsbokslutet 2013 en pensionsskuld på 2,4 miljarder kronor och då hade skuldberget enbart under fjolåret vuxit med lite drygt 190 miljoner kronor.

Att landstingets ekonomi är dålig har LT berättat om många gånger de senaste åren. Enligt oppositionen är den så dålig att en konkurs är överhängande.

– Om man tar in pensionsskulden och ser hur ekonomin ser ut så är landstinget konkursmässigt. Man har förbrukat hela kapitalet och 800 miljoner kronor till, säger landstingsledamoten Ulf Edström (C).

– Ett företag som ser ut så måste upprätta en kontrollbalansräkning och den måste den rätta till inom 8 månader annars försätts de i konkurs. Men landstinget kan tydligen fortsätta som vanligt, fortsätter han.

Landstingsrådet Harriet Jorderud (S) tycker att konkurs är ett överord vad gäller det ekonomiska läget.

– Så tycker jag inte man kan se det, då skulle hela det offentliga Sverige vara konkursmässigt.

Men hon konstaterar också att ekonomin knappast bekymmersam.

– Med en ekonomi, som de senaste sju åtta åren inte har varit den allra bästa, så är det klart att vi inte har kunnat göra de avsättningar vi skulle vilja till pensionsskulden.

– Det är ett stort bekymmer och ett åtagande som vi har. Den dagen vi behöver betala ut pensionerna och vi inte har avsatt tillräckligt med pengar, så är det på skatten vi måste ta det.

Vad har landstinget för plan med pensionsskulden?

– Vi har en finansieringsplan och en plan för avsättningar till pensionerna, men att göra extra avsättningar för pensionerna som vi kanske skulle ha behövt under åren har inte varit möjligt. Då urholkar vi den likviditet som finns.