Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Landskapsfragment och tillbakablickar

Lars Nylund samlar sina tankar från ett konstliv, fem konstnärer vårsamlas på Galleri Remi och på Järpens kulturhus visar Clara Waller akvarell.

Lars Nylund "På mitt sätt sett (Minnen och tankar)"

Las Nylund är konstnär bosatt i länet. Han har tidigare recenserat konst för LT och har en plats i Jämtlands läns konstliv. Hans måleri är ett undersökande av ljus och nyanser. Målningarna har ofta motiv av uppluckrade landskap eller introverta människor med beslöjad blick fäst i fjärran. Jag har länge beundrat hans spännande måleri. I hans nyutkomna bok "På mitt sätt sett" återges många av hans målningar.

Enligt Nylund är intentionen med boken att ge glimtar från ett målarliv men också från konstlivet i Jämtland under 1900- talets sista kvartsekel. Lars Nylund skriver om boken. "Jag skriver för att samla tankarna." Han vill inte kalla boken memoarer vilket han tycker känns för stort i det här sammanhanget.

Texterna i boken hade mått bra av att stramas upp. Plötsligt finner jag mig inkastad i en påstådd konflikt mellan militanta feminister och enskilda vita, heterosexuella män där såväl exemplifiering som nyansering saknas. Här ger han sig ut på djupt vatten.

En intressant del är när Nylund beskriver sin uppväxt i Lillhärdal och om hans arbete i Kartverkets tjänst, bland annat på Marsfjället. Överlag upplever jag boken formmässigt tilltalande men innehållsligt bakåtsträvande.

Galleri Remi

På Galleri Remi är det vårutställning och de fem konstnärerna Joseph Davey, Sofia Heinonen, Pia Ingelse, Märta König och Lars A Persson samsas om gallerirummet.

Det är spännande att se Joseph Daveys målningar, de är experimentella med en yta som påminner om experiment med fotoemulsion. Många av målningarna har ljuskäglorna i mittpartiet, det rinner och exploderar av färg. Motiven är mest landskap men rör sig långt bort ifrån det traditionella landskapsmåleriet. Märta König och Joseph Davey har ett måleriskt släktskap.

Sofia Heinonens målningar är de som tilltalar mig mest. De är så koncentrerat dynamiska. Men också mörka, vackra och känsliga. Strukturen är skulpterad på en av hennes målningar. Hennes yviga expressiva penseldrag och arbetet med palettkniv skapar laddning.

Järpens kulturhus

Clara Waller hade vernissage i söndags på Järpens kulturhus då hon även berättade om sitt konstnärskap. Waller har målat akvarell i 30 år.

– Det viktigaste är känslan i målningen och att hitta ljuset, säger hon.

Akvarellerna bär fragment av landskap men har ett fritt uttryck. De mjuka ljusa färgvariationerna i landskapsakvarellerna tilltalar mig.