Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Landskamp mellan Jämtland och Tröndelag i kreativt träskapande

En gränsöverskridande tävling mellan elever i grundskolan i Jämtland och Sör- och Nordtröndelag ska skapa förståelse för att bygga och skapa i trämaterial.

Det blir med andra ord en landskamp i kreativt träskapande över alla gränser.

Det är Jämtlands läns landsting genom Jilu och Tröndelag Forskning og Utvikling som genom ett interrregprojekt skapar en gränsöverskridande tävling mellan elever i årskurs 8.

Landskampen går ut på att bygga, konstruera och skapa i trämaterial.

Men tävlingen är också ett sätt att generera ett ökat samarbete mellan skola och näringsliv.

Eleverna ska genom att följa en skisserad process rita, beskriva och bygga en modell där huvudmaterialet består av trä. Den färdiga produkten ska beskrivas i en rapport från arbetet.

Materialpaket med byggmaterial kommer att delas ut till skolorna och naturligtvis har också landskampen miljöfokus.

Eleverna ska lära sig om träets lagring av kol och vilken betydelse användning av trävirke har i klimatsammanhang. Här handlar det om att använda sig av naturvetenskap, svenska, engelska, bild & hantverk, teknologi och design.

Under hösten kommer lärarna som deltar i projektet att få materialpaketen. Under november månad ska genomförandet ske runt om på skolorna med grupper om 3-4 elever från årskurs 8. Tidsramen ligger på tre till fem dagar plus för och efterarbete.

Under maj 2011 blir det avslutning med prisutdelning. Första pris är 5 000 kronor.