Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Landshövding ute i kylan

Om kompetens och tydlighet hade vägt tyngre än defensivt taktiserande i dagens politik hade nästa statsminister kunnat heta Lena Sommestad. Nu blir hon landshövding i Jämtlands län i stället.

Förväntas vi vara enbart glada för det? Jag kan inte riktigt dela den glädjen. Jag tror hon hade gjort större nytta och större avtryck i en kommande socialdemokratisk regering. Hon är helt enkelt överkvalificerad för jobbet. För ung och för betydelsefull som politiker för att hamna i en återvändsgränd som landshövding.

Man behöver inte vara särskilt konspiratoriskt lagd för att se utnämningen som en följd av att Lena Sommestad hamnat i den politiska frysboxen. Många inom socialdemokratin ville se henne som partiledare efter Mona Sahlin. Efter katastrofvalet 2010 var hon en av partiets flitigaste debattörer. Alltid glasklar. Aldrig vag i sina analyser. Aldrig heller taktisk. Med andra ord hade hon egenskaper som i dag närmast betraktas som defekter hos en politiker.

Lena Sommestad hade en tydlig vision om vilken väg partiet borde ta. Hon ifrågasatte tron på att marknaden kan ordna allt. Därför var hon också motståndare till vinstintressen i vården och skolan. Det är säkert en av anledningarna till att hon inte platsar i Stefan Löfvens laguppställning.

Utmanövreringen av Sommestad började i höstas när Socialdemokraterna i Uppsala petade ner henne från valbar plats till riksdagen. Flera såg ett samband med hennes ståndpunkter i välfärdsfrågor. När andra namnet på listan, Agneta Gille, fick frågan av Ekot hur hon själv ställde sig till vinster i välfärden svarade hon: "Fullt stöd för partilinjen".

Ser man utnämningen till landshövding med lokalpatriotiska ögon är det naturligtvis bingo för länet. Landshövdingarnas makt har minskat, men man ska inte underskatta det inflytande de kan utöva i sina nätverk.

Vi får en oerhört kompetent landshövding i Lena Sommestad. Hon har ett gediget cv: Före detta miljöminister, professor i ekonomisk historia, ordförande för s-kvinnorna, vd för institutet för framtidsstudier. Hon har erfarenhet och kontaktytor i politiken och universitetsvärlden.

Lena Sommestad blir säkert bra för Jämtlands län. Men vad hade hon kunnat göra för Sverige?