Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Landsbygden har en egen måttstock för lag och ordning

I tisdags fick vi svart på vitt vad polisbristen på landsbygden kan leda till.

Tre asylsökande tjejer anklagade en äldre man för att ha skjutit efter dem när de gick in på hans gård en sommarkväll förra året.

Mannen nekar. Sonen, som anklagas för att ha slagit en av tjejerna, nekar också.

Ord står mot ord.

I normala fall hade polisen ryckt ut för att förhöra de inblandade. De hade knackat dörr och förhört personer som befunnit sig i närheten. De hade letat efter spår på marken och krutstänk på kläder.

Men den här kvällen befann sig närmaste polis 15 mil bort, upptagna av Storsjöyran. Under stor vånda (det framgår av larmsamtalet) bestämde sig polisen för att inte skicka någon patrull. Utredningen lades på is.

När åklagaren satte i gång hade det gått över en vecka. Det var "uppenbart meningslöst" (tingsrättens ord) att leta efter teknisk bevisning. Målsägandenas berättelser är logiska och detaljerade, menar rätten. Men de har brister som gör att de inte räcker för en fällande dom. Därför frias de anklagade.

Vad betyder det? Att de inte längre är misstänkta? Tyvärr inte. Bristerna i utredningen lämnar frågorna hängande i luften. Vi kommer aldrig att få veta om tjejerna blev beskjutna eller om den gamle mannen bara skrek åt dem att försvinna, som han själv säger.

Polisen har varit självkritisk efteråt. Det var fel att inte skicka en patrull, även om det hade tagit timmar innan de varit på plats.

Det går inte befria polisen och åklagaren från ansvar genom att skylla på bemanningen. De hade kunnat förhöra vittnen även efter en vecka. Men det är inget tvivel om att utredningen hade sett annorlunda ut om det funnits poliser i närheten när larmet kom.

Händelsen visar att det finns en egen måttstock för lag och ordning på landsbygden. Trösklarna är högre. Toleransen större. Rättssäkerheten sämre.

Det är inget nytt för de som bor där. Men det är sällan som det visar sig så tydligt i en tingsrättsdom.