Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Landöröding serveras till Obama

Barack Obamas besök i Stockholm får smak av Jämtland. Under kvällens middag med Fredrik Reinfeldt bjuds det på röding från Landön.

– Det är väldigt trevligt att de väljer vår röding, säger Elin Mehlhorn, platschef på Fjällröding.

Barack Obamas Sverigebesök avslutas med en middag på Sagerska palatset tillsammans med statsminister Fredrik Reinfeldt och övriga nordiska stats- och regeringschefer. Till förrätt serveras lättrökt landöröding, precis som under kronprinsessan Victorias bröllop 2010. Även när kungaparet besökte Härnösand i augusti bjöds det på röding från Landön. Elin Mehlhorn är glad att företagets produkter används i stora sammanhang och har en teori om varför.

– Jag tror att det handlar om kvaliteten. Vi har vårt slakteri i närheten av sjön. När vi tar upp fisken från sjön kommer den in i slakteriet snabbt och sedan hamnar den i lådor. På många ställen tar det längre tid innan fisken hamnar i förpackning, det är en kvalitetsfråga.

Om Barack Obama kommer att smaka på rödingen från Landön är däremot inte helt säkert. Enligt Daily Mail får Vita Husets specialkockar menyn i förväg när presidenten åker utomlands. De letar sedan reda på samma ingredienser och tillagar maten själva.

– I princip kommer inget ätbart i närheten av presidenten om vi inte vet var det kommer ifrån och vem som har hanterat det, skriver förre Secret Service-agenten Joseph Petro i en bok, enligt tidningen.