Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Landets största fiskodling till Ströms Vattudal

Vattudalens Fisk AB får starta fiskodling om 3200 ton i Ströms Vattudal. Det har Miljödomstolen bestämt, och går därmed emot Länsstyrelsens tidigare beslut att halvera odlingen.

Miljödomstolen säger ja till ansökan om att starta två fiskodlingar i Linjeviken och Postviken. Ansökan kommer från Vattudalens Fisk AB, med säte i Bro, Stockholm. Fiskodlingarna kommer att stå för nära hälften av landets totala produktion av odlad röding och regnbåge.

Länsstyrelsen har tidigare sagt nej till odling i full skala. Motivering var att vattnen är näringsfattiga fjällvatten och att odling i större skala skulle medföra för höga fosforhalter och övergödning och därmed skada miljön. Länsstyrelsen ville därför bevilja odling av endast den halva mängden fisk. Strömsunds kommun motsatte sig länsstyrelsens beslut, då egna mätningar visat att fiskodlingen i stället skulle gynna den undernärda vattenmiljön.

Miljödomstolen har kommit till samma slutsats som Strömsunds kommun. Tre sakkunniga har bedömt att det inte finns någon risk för övergödning. Man sätter dock upp villkor om hur stora fosforutsläpp som får ske.