Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Landets första rondell med trafikljus

Nu är det klart att Härjedalen kommer att begåvas med landets första rondell där trafikljus kommer att styra insläppet. En nackdel är att träbjörnen måste flyttas, troligen till Hede.

Korsningen mellan E45 och riksväg 84 i Sveg är för trång för lastbilar, allt som oftast är trafikljusen nedkörda eller skadade varpå endast huvudledsregeln gäller. Under högsäsongen i fjällen blir detta riktigt problematiskt varför en rondell är att föredra. Lösningen med trafikljus är japansk och fungerar i betydligt mer trafikerade rondeller.

– Som korsningen är nu blir det svårt att få plats med en rondell men det går att flytta den lite mer mot Hedehållet, berättar gatuchefen Pär Olofsson, Härjedalens kommun.

Att det blir en rondell med trafikljus kan tyckas vara att ta i, det håller Olofsson med om, men en stor anledning är att det fanns ett önskemål från näringslivet om detta.

– I Sveg finns tre trafikskolor och det går även att sköta uppkörningen här. Skulle vi ta bort trafikljuset så försvinner den möjligheten. Nu har vi kollat med trafikverket och de kommer att godkänna den här lösningen, säger Olofsson.

Det är inte bara rondellen som flyttas mot hedehållet. Även den stora träbjörnen kan komma att transporteras dit.

– Det är faktiskt så illa att den håller på att ruttna och enda möjligheten att rädda den är att plocka isär björnen, bit för bit, och byta ut de skadade brädorna. Någon alternativ plats som känns bra finns inte i Sveg men jag vet att våra politiker har pratat om en flytt till Hede med tanke på närheten till Sonfjället som är känt för att vara björntätt, avslöjar Pär Olofsson.

Alternativet i Sveg är att ställa björnen mitt i rondellen men dess storlek gör att sikten troligen skyms alltför mycket.

Kommunalrådet Gunilla Zetterström-Bäcke (S) säger att hon inte vill gå händelserna i förväg men bekräftar att kommunen tittat på möjligheterna att sätta träbjörnen på kullen mitt emot OK/Q8 i Hede.

– Där skulle den stå vänd mot Sonfjället och faktiskt tycker jag att den passar bättre där än här i Sveg, säger Zetterström-Bäcke.