Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Land bortom lagen

Israels blodiga piratdåd i Medelhavet för landet farligt nära en total brytning med världssamfundet.

Det är knappast något att beklaga. Det går inte att förhandla med de nuvarande ledarna i Israel, och det finns inte heller någon fredsprocess att avbryta. Vad som behövs är kraftfulla diplomatiska, politiska och ekonomiska påtryckningar på Israel för att tvinga landet att underordna sig internationella lagar.  

Israel har i årtionden trotsat FN:s resolutioner, brutit mot krigslagar och humanitära lagar, utfört mordraider i andra länder, senast Dubai, och visat öppet förakt för mänskliga rättigheter. Landet är i ett internationellt perspektiv laglöst, och hade det internationella rättssystemet haft mer muskler skulle de israeliska ledarna för länge sedan ha stått inför internationella kriminaldomstolen i Haag.

Staten Israel skapades genom våld och fördrivning av en miljon araber, och våld och förtryck av andra nationer har präglat landets korta historia. Våldsutövandet har förgiftat generationer av unga israeler, och infekterat hela det israeliska samhället. Det är idag svårt att finna något som kan kallas fredsrörelse i Israel. Det gamla arbetarpartiet är utplånat som humanistisk och progressiv kraft, och aggressivt nationalistiska och religiöst fundamentalistiska krafter har tagit över politiken. Unga framgångsrika israeler emigrerar, eller vänder politiken ryggen - samtidigt som de drar ekonomisk fördel av ockupationspolitiken.

Dess bättre tycks världen nu ha tröttnat på Israels alltmer laglösa framfart, och landets vänner blir allt färre. Nu sviktar även USA, Israels politiska, ekonomiska och militära huvudsponsor. Obama har tydligt markerat att USA inte längre ser det som förenligt med sina intressen i Mellanöstern att stödja en regim som utmanar inte bara araberna utan hela världen. Det tidigare välvilligt inställda Turkiet stryper efter piratattacken i Medelhavet sitt militära och politiska samarbete med Israel. Israels enda bundsförvant i Mellanöstern är nu den vacklande diktaturen i Egypten, en annan av USA:s klienter i området som också kan väntas bli föremål för Obamas omprövning. Israel kan snart stå helt ensamt.

Europa har ett tungt ansvar, både historiskt och i nutid, för att utvecklingen i Mellanöstern gått över styr. Istället för att straffa israelerna för ockupationspolitiken, har EU belönat dem med handelsprivilegier. Sveket mot palestinierna, som kulminerade när EU underkände resultatet av sitt eget val i Palestina och lät Israel fängsla majoritetens parlamentsledamöter, är en viktig orsak till dagens fruktansvärda situation i Gaza.

Carl Bildt ska ha en eloge för att han talar klarspråk om Israels senaste illgärning. Men Sverige kan och bör göra mer: avbryt all vapenhandel med Israel och ta hem militärattachén för gott – Sverige ska inte ha militärt samarbete med ett laglöst land. Kalla hem ambassadören för konsultationer - och passa samtidigt på att byta ut vederbörande eftersom hon redan gravt gjort bort sig genom att ifrågasätta svensk tryckfrihetslagstiftning. Ersätt henne med en diplomat som står fri gentemot Israel och som agerar professionellt.

Sist men inte minst: aktualisera frågan om Israels handelsprivilegier i EU. Det är absurt att gynna ett land som trotsar FN och som koloniserar ett annat folk. Låt israelerna känna in på bara plånboken att världen ogillar vad deras regering gör. Det kanske får dem att tänka till när de står i väljarbåset nästa gång. Några har ju valt de ledare som sätter landets framtid på spel.