Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lämna mittfåran

Det är "lite av en gåta" varför inte alliansen går bättre i Sifos senaste valbarometer, säger statsvetaren Jonas Hinnfors. Regeringar brukar ha det svårare än så här ett år före valet eftersom de måste fatta en del impopulära beslut.

Kan det vara så att väljarna uppskattar regeringens politik?

Ungdomsarbetslösheten är den lägsta på tio år. Det är inte bara konjunkturens förtjänst. 90-dagarsgarantin är genomförd och katastrofen som enligt alliansen skulle inträffa om arbetsgivaravgiften för unga höjdes, den uteblev.

Höstbudgeten innehöll förbättringar för pensionärer, ensamstående föräldrar, studenter och barnfamiljer.

Regeringen tar små, men beslutsamma steg för att säkra välfärden och försvara den svenska modellen.

Det är ingen mittenpolitik. Ändå framhärdar Stefan Löfven med att marknadsföra S som ett "mittenparti", med återkommande inviter till Centern och Liberalerna.

Men C och L står för något helt annat. En politik för lönedumpning, fortsatta privatiseringar och obegränsade vinstuttag ur den skattefinansierade välfärden.

Det är en sak att ta ansvar för ett valresultat. Tids nog kan det bli dags för blocköverskridande samarbeten. Men låt väljarna säga sitt först.