Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lam snopphumor

Premiär: 23 oktober 2013 Biostaden

Med: Johnny Knoxville, Jackson Nicoll med flera.

Regi: Jeff Tremaine

Speltid: 1 timme 31 minuter

Censur: 11 år

Annons

Ganska precis 13 år efter att den epokgörande realityserien "Jackass" hade premiär på MTV kommer den fjärde biofilmen från det amerikanska masochistgänget. Titelns "Jackass presents" är en viktig detalj - "Bad grandpa" skiljer sig från tidigare äventyr på så sätt att det är en slags spelfilm.

Den väldigt lösa handlingen är uppbyggd kring den jättejobbiga gubben Irving Zisman (Knoxville) vars dotter precis åkt in i finkan. Han tvingas därför ut på en bilresa genom USA för att skjutsa sin dotterson Billy (Nicoll) till hans odugliga pappa.

Men den historien är inte det viktiga - det hela handlar i stället om att på Sacha Baron Cohen-vis skoja med "vanliga" människor med hjälp av dolda kameror. Ofta genom diverse avföringsskämt och snopphumor, det hela är väldigt grabbigt och dessvärre inte särskilt roligt.

Det bästa med tv-serien "Jackass" var slapstickhumorn och den oförställda skadeglädjen när stunttrick gick fel. Persongalleriet var också extremt viktigt, en mix som innefattade både skateboardproffs som Bam Margera och rena idioter som Steve-O.

"Bad grandpa" har bara Johnny Knoxville, den tråkigaste i gänget som här dessutom spelar en ännu tråkigare karaktär, och man förväntas skratta åt människors reaktioner på hans beteende snarare än åt vad han faktiskt gör. Det fungerar oftast inte.

Unge Jackson Nicoll är dock talangfull och det fåtal slapstickskämt som ändå har klämts in funkar. Och även om "Bad grandpa" är ett totalt haveri som film betraktad är den trots allt roligare än vilken genomsnittlig svensk komedi som helst.