Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Läkemedel i matbutiken till hösten

Två liter mjölk, ett paket huvudvärkstabletter och nässprej, tack. Den första november blir det tillåtet att sälja receptfria läkemedel utanför apoteket.
Förutsättningen är att kunden har fyllt 18 år.

Annons

Regeringen beslutade på torsdagen att skicka förslaget om receptfria läkemedel till lagrådet för granskning. Före sommaren väntas riksdagen fatta beslut om förändringen.
Det är inte bara livsmedelsbutiker som ska få sälja receptfria läkemedel. Även kiosker, bensinmackar, varuhus och specialaffärer kan komma i fråga.
Lämpliga lokaler
Förutsättningen är att de lever upp till krav som fastställs av Läkemedelsverket. Kraven kommer bland annat att handla om att lokalerna ska vara lämpliga, och att läkemedlen kan hanteras på ett säkert sätt i dem.
Handlarna behöver inte söka något särskilt tillstånd för att få börja sälja produkterna.
De läkemedel som ska få säljas utanför apoteket är storsäljare när det till exempel gäller smärta, feber, hosta, snuva, allergi och halsbränna.
Läkemedlen måste hållas åtskilda från det övriga sortimentet. Det ska alltså inte gå att plocka till sig nässprej och huvudvärkstabletter ute i butiken bredvid mjölkkylen.
– Vi är naturligtvis positiva till förslaget. Det är ett utmärkt förslag i alla delar och vi ser fram emot den här utvecklingen, säger Martina Elfgren Lilja, ansvarig för näringsrättsliga frågor vid branschorganisationen Svensk Handel.
Stort intresse
Intresset för att börja sälja läkemedel är stort bland medlemsföretagen.
– En enkät bland våra medlemmar inom dagligvaruhandeln visar att 95 procent är intresserade av att sälja läkemedel, säger Martina Elfgren Lilja.
Handlarna har beredskap för att snabbt komma i gång. Enligt enkäten räknar sju av tio handlare med att kunna ha försäljning i sin butik inom en månad från det att det blir möjligt, drygt två av tio inom ett halvår, och de övriga inom ett år.

Mer läsning

Annons