Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Läkarna har fel enligt Försäkringskassans handläggare

Två läkare bedömer att Marie är oförmögen att arbeta, men Försäkringskassans handläggare anser ändå att hennes arbetsförmåga inte är nedsatt, utan att ha träffat henne. Marie känner sig maktlös:

– Jag har gjort allt de begärt. Jag sa till handläggaren: "Förstår du att du har förstört mitt liv". Då skrattade hon.

Marie Kronqvist-Eriksson lider av panikångest och social fobi och har varit sjukskriven länge. Hon klarar inte att gå utanför dörren till sin bostad utan sällskap. Det har hänt att hon svimmat på affären.

Besvären har pågått sedan 1992, med bättre och sämre perioder, och hon beviljades sjukbidrag 1993. För två år sedan sa hon upp sitt sjukbidrag och försökte arbeta:

– Jag ville inte ha det så här hela livet. Men det fungerade inte, självförtroendet blev ännu mera knäckt, och sedan blev jag sjukskriven.

Från i år har hon känt att det finns en strimma hopp att komma ur sjukdomen. Hon har fått börja med kognitiv beteendeterapi, och gör framsteg:

– Jag har en underbar terapeut, hon är mitt ljus i tillvaron. Hon lär mig att bemöta ångesten, hon lyssnar, ger mig något att jobba med. Det känns väldigt bra, jag tror stenhårt på det här.

Terapeuten gav Marie hemläxa, i första skedet att i små steg träna sig inför att på sikt kunna gå till affären och handla själv.

Men hennes sjukskrivningsperiod tog slut den sista maj. Läkaren i Hoting ville förlänga den i tre månader, och bedömde arbetsförmågan som helt nedsatt. Försäkringskassans handläggare Eva Lif trodde inte på läkarens diagnos, utan nekade sjukpenning.

– Jag blev förtvivlad. När jag frågade Eva Lif hur jag ska kunna arbeta, när jag inte ens kan gå ut, så svarade hon: "Det är inte mitt problem, utan arbetsförmedlingens".

Marie vittnar om dåligt bemötande av försäkringskassans handläggare:

– Jag känner mig fruktansvärt förnedrad av Eva Lif. Hon är alltid arrogant och snäsig, har oftast telefonsvararen på, men ringer aldrig upp om man lämnar meddelande.

På frågan om vad hon skulle göra, uppmanades hon att söka en annan läkare. Hon fick själv ordna tid hos doktorn i Backe, och också ordna någon som följde henne. Den läkaren gjorde samma bedömning som läkaren i Hoting. Han ansåg att hon var helt oförmögen att arbeta, angav att hon påbörjat behandling "som nog är rätt väg till förbättring, men det kommer att ta tid".

Detta blidkade inte försäkringskassans handläggare, som krävde ytterligare kompletteringar. Läkaren i Backe skickade svar, och bifogade utdrag ur Maries journal. Trots det kom beskedet från försäkringskassan: " Med stöd av de underlag vi har bedöms inte din arbetsförmåga vara nedsatt". Marie uppmanas också att första vardagen efter försäkringskassans beslut registrera sig hos arbetsförmedlingen och aktivt söka arbete. "Om du inte gör det kommer din sjukpenninggrundande inkomst att bli 0 kronor".

Marie måste nu ta ytterligare en rond mot försäkringskassan:

– Jag är helt maktlös! Jag har gjort allt de begärt och jag sa till Eva Lif: "Förstår du att du har förstört mitt liv". Då skrattade hon.