Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Läkarkritik: ”Primärvården kan inte drivas som ett callcenter”

– Primärvård kan inte bedrivas som ett callcenter. Det kanske fungerar utmärkt på Sjukvårdsrådgivningen, men de har en helt annan funktion än en hälsocentral.

Det skriver chefsläkare/distriktsläkare Lorenz Risk-Plotzkzi i ett brev till landstingsledningen med anledning av revisorernas kritik mot att hälsocentralerna inte vill samverka för att klara vårdgarantin.

– Våren 2009 gjordes ett försök till telefonsamverkan mellan två hälsocentraler i Östersund under några månaders tid. Enligt det jag fått höra, från olika håll, slutade försöket i ett stort misslyckande, fortsätter han. Något som rapporten skönfärgande uttrycker med att ”inte alla insåg fördelarna”.

LT har tidigare berättat om rapporten från landstingsrevisorerna som ska behandlas på landstingsstyrelsens sammanträde nästa vecka.

Revisorerna konstaterar att ”det finns en negativ inställning hos vissa hälsocentraler till att samverka”.

De menar att i och med Hälsovalsreformen blir hälsocentralerna tvungna att klara vårdgarantin för att undgå sanktioner.

De säger också att det blir allt mindre pengar till primärvården. Därför finns det anledning att arbeta med såväl attitydfrågor, inställning till samverkan och se över arbetssätt för att vårdgarantin ska kunna klaras.

Men Lorenz Risk-Plotzki är kritisk till den undersökningsmetod som revisorerna har använt sig av.

– Det är mycket anmärkningsvärt att man bygger sin rapport nästan uteslutande på intervjuer med chefer och projektledare och inte på intervjuer med exempelvis distriktsläkare och distriktssköterskor, fortsätter han och pekar på att revisorerna intervjuade endast en läkare.

Han menar också att det inte finns några belägg för revisorernas hypotes att större telefonsamverkan skulle leda till ökad effektivitet.

Aspekter som vårdkvalitet, patientsäkerhet, kontinuitet i patient-vårdgivarrelation och patienternas upplevda trygghet åsidosätts helt.

– Det gör skillnad om patienten ringer till sin egen hälsocentral, där man känner honom/henne än till vilken annan hälsocentral som helst som råkar ha lediga telefonlinjer.

– Jag är övertygad om att hälsovalet och patienternas fria valmöjligheter, det vill säga marknadskrafterna, kommer att själva se till att tillgängligheten blir bra.

– Låt personalen hitta på lokalt anpassade lösningar som inte äventyrar arbetsmiljön ännu mer.

Att tvinga fram generell telefonsamverkan och åsidosätta de andra aspekterna kan bli dyrt för landstinget och samtidigt vara kontraproduktivt, slår han fast.