Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Läkarförbundet: "Vi tycker det är knäppt"

Försäkringskassan måste bli mindre fyrkantig när det gäller sjukintyg.
Det tycker Läkarförbundet.
– Vi skulle ju vilja kunna ägna mer tid åt att hjälpa de personer som verkligen behöver hjälp att rehabilitera sig, säger Ove Andersson, andre vice ordförande i Läkarförbundet.

Länstidningen fortsätter att granska den uppmärksammade historien med Johan som tog livet av sig efter att ha nekats sjukersättning från Försäkringskassan.

Fem olika läkare bedömde att han inte hade någon arbetsförmåga. Men eftersom att den värk han led av inte gick att mäta –till skillnad från exempelvis cancertumörer som syns på röntgenplåtar – så underkände Försäkringskassans handläggare läkarintygen.

Läkaren Ove Andersson är andre vice ordförande i Läkarförbundet. Han är välbekant med fenomenet.

Hur tycker du att Försäkringskassan hanterar läkarintyg i dag?

– De är i en fas där de hanterar det bättre och bättre. För några år sedan hade man en situation där det skulle behandlas på ett ganska fyrkantigt sätt. Det man håller på med är att man håller på och förändra det.

Det finns exempel på när läkare skrivit att en person har helt nedsatt arbetsförmåga men handläggare på Försäkringskassan ändå kommit fram till att personen har arbetsförmåga. Är det läkarna som är för dåliga på att skriva intyg?

– Det finns många bottnar i det här. Många av kollegorna har skrivit ett medicinskt utlåtande och gjort bedömningen att det inte finns någon arbetsförmåga. Försäkringskassans roll är att bortse från den medicinska bedömningen och bara se till arbetsförmågan. Där blir det ofta en kollision. I det finns det här att Försäkringskassan inte alla gånger har förstått intyget, säger Ove Andersson.

Det är vid vissa typer av sjukdomar som är svåra att konkret mäta som de stora problemen uppstår.

– Försäkringskassans regler innebär att man objektivt ska kunna beskriva en arbetsnedsättning. Men det kan ju vara så att det är en person med mycket värk. Det finns ingen mätmetod för det. Där kan det uppstå en situation där det inte finns någon objektiv metod utan det bygger på individens egen beskrivning, säger Ove Andersson.

Han poängterar att för de allra flesta fungerar sjukskrivningarna utan anmärkning och förlängningarna av sjukskrivningen fungerar.

Men Försäkringskassan och även läkarkåren borde ägna sig mindre åt den stora massan. Två tredjedelar av de som är sjukskrivna återvänder till jobbet inom två veckor uppger Ove Andersson.

– Där kan det vara så att personen redan är tillbaka i jobb när Försäkringskassan får läkarintyget. Vi tycker det är knäppt, säger han.

Vad är lösningen?

– Vi hoppas på ett förenklat system för den stora massan. Nästa steg i vår kunskapsutveckling är inte att skriva bättre intyg utan att dels hjälpa de här personerna mycket bättre. Dels ha en bättre samverkan med Försäkringskassan och den sjukskrivne. För oss är det viktigt att vi ska kunna hitta de här individerna och ge dem hjälp så att de inte ska behöva vara i den här situationen utan få hjälp.