Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Läkaren som anvisades Samhall

Jörg Teichert hamnade i centrum vid torsdagens tv-utfrågning av statsminister Fredrik Reinfeldt.

För fyra år sedan drabbades Teichert av en stroke, men tack vare målmedveten rehabilitering kunde han så sakteliga återgå till sitt arbete; först på 25 procent och i dag på 75 procent. Men 75 procent är inte tillräckligt, anser Försäkringskassan, Jörg Teichert skulle kunna jobba heltid någon annanstans, till exempel på Samhall.

Till saken hör att Jörg Teichert är överläkare. När hans deltidssjukskrivning löpte ut vid årsskiftet avslog Försäkringskassan hans ansökan om förlängd sjukersättning. Det fanns andra alternativ. Ja, det måste finnas en mängd jobb där Jörg Teicherts kunskaper verkligen skulle berika verksamheten. Tänk att låta en överläkare med över 30 års erfarenhet fylla ut en vakans som biologilärare på högstadiet. Eller kanske städa avdelningarna på lasarettet – ingen kan ju lokalerna bättre!

Frågan är dock: Var gör Jörg Teichert mest nytta, på lasarettet i Mora tillsammans med sina kollegor i stroketeamet eller i Samhalls städpatrull?

Fredrik Reinfeldt kunde förstås inte svara på varför det är bättre att Jörg Teichert börjar jobba heltid på Samhall i stället för att fortsätta ansvara för strokevården i norra Dalarna. Fan tro´t.

Nu är inte historien om Jörg Teichert ett sådant där ömmande fall som nästan gör en gråtfärdig. Som överläkare har man det trots allt gott ställt ekonomiskt, även med 75 procents lön. Söker man tragiska berättelser ska man lyssna på de människor vars närstående begått självmord till följd av de brutala regelförändringarna i sjukförsäkringen. Exemplet Jörg Teichert visar snarare på det ologiska och ogenomtänkta i högerns politik. Det är den så kallade arbetslinjen driven in absurdum.

I går fredag presenterade Mona Sahlin förslag till förändringar för deltidsarbetande som blivit utförsäkrade. Med på pressträffen var Jörg Teichert. Det är bra att Socialdemokraterna använder sig av verkliga exempel för att illustrera vansinnet med nuvarande system.

Sossarna vill införa vad de kallar Lex Jörg: bort med den automatiska prövningen mot hela arbetsmarknaden efter 180 dagar, mer av individuella bedömningar; den som inte kan arbeta heltid ska kunna erbjudas en långvarig sjukersättning på deltid. Bra förslag hela vägen.

Enda synpunkten är att Socialdemokraternas kritik mot Fredrik Reinfeldts sjukförsäkring kommer alldeles för sent i valrörelsen. Var var den rasande oppositionen i april, maj och juni?

Skattesänkningarna, a-kassan och arbetslösheten i all ära – högerns behandling av landets sjuka har en sådan sprängkraft att den skulle kunna omvända den mest hårdnackade högerväljaren. Men att på 15 dagar riva ner bilden av Fredrik Reinfeldt som den godhjärtade statsmannen med de bästa intentioner … det blir en kamp mot klockan.