Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Läkaren sa snöskottning - Diagnosen var tumör

Läkaren gav patienten en klapp på axeln och sa att blodet i urinen berodde på snöskottning.

Men blodet var en tumör.

Annons

Den 83-åriga mannen upptäckte att hans urin var blandat med blod. Händelser utspelade sig i januari 2012. Mannen ringde hälsocentralen och fick då veta att han inte skulle hinna dit i tid innan läkaren gick hem för dagen. Så i stället bad distriktssköterskan mannen att ringa sjukvårdsupplysningen om han skulle bli sämre. Två dagar senare upptäcker mannen att han fortfarande har blod i urinen. Han får då rådet att dricka mycket vatten, men inget blir bättre. Mannen åker till akutmottagningen på Östersunds sjukhus.

På sjukhuset träffar mannen en jourläkare som frågar mannen om han skottat snö. Mannen svarar ja och får en klapp på axeln och ett hejdå. Det var snöskottningen som var orsaken till blodet i urinen enligt läkaren.

Sex månader senare söker mannen vård igen för blod i urinen. Då görs upptäckten att mannen har en tumör i urinblåsan. På grund av den sena upptäckten av tumören försenades en operation till oktober.

Inspektionen för vård och omsorg riktar kritik mot jourläkaren för att ha brustit i sin journalföring. Inspektionen skriver: "Av hans anteckningar från mottagningsbesöket i januari 2012 saknas uppgifter om kroppsundersökning samt sjukhistoria gällande eventuella andra symtom kopplad till urinen".