Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Läkare skrev ut för mycket tabletter

En läkare som förskrivit narkotikaklassade läkemedel föreslås få straff. Åtta patienter i utredningen har fått stora mängder narkotiska preparat.

I sitt yrkande vill Inspektionen för vård och omsorg att Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd ger den aktuella läkaren en prövotid på tre år. Läkaren ska inte få ha kvar rätten att skriva ut narkotikaklassade läkemedel.

Det är åtta patienter med i första hand olika smärtproblematik som fått mediciner i, vad IVO tycker, alltför liberal mängd. Främst rör det sig om starka smärtlindrande preparat.

En av patienterna har under en period av lite mer än ett år fått 2675 tabletter av olika narkotikaklassade läkemedel utskrivna och utöver det även andra smärtlindrande preparat.

IVO tycker att läkaren skriver ut "narkotikaklassade läkemedel i en mängd och längd som vida överstiger rekommendationerna i Fass". Två av patienterna ska också kunna befarats ha missbruksproblematik enlig IVO bedömning utifrån läkarens journaler.

I sin sammantagna bedömning säger IVO att läkaren varit oskicklig i sin yrkesutövning och ska åläggas en prövotid på tre år samt förlora rätten att förskriva narkotiska läkemedel.