Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Läkare: Se till att ha ofärgad urin

Den tryckande värmen får många löpare att oroa sig inför lördagens löpartävling i Östersund.
– Det gäller verkligen att komma förberedd på lördag, säger tävlingsläkaren Peder Blomqvist.

Förra året bjöd löpartävlingen "Jämtland på fötter" på iskalla vindar runt Brunfloviken.

I år blir det inte så.

– Nej, det är ingen risk för motvind på lördag, säger tävlingsledaren Micke Bernervall.

Inför varje "Jämtland på fötter" går Micke Bernervall och funderar vem som ska vara snabbast på de 21 kilometer som huvudtävlingen mäter. Men i år har han inga sådana tankar.

– Jag har inte funderat en gång på det. I år är fokus på att alla ska må bra när de kommer i mål. Givetvis finns det en oro för den tryckande värmen. Jag hoppas att alla förbereder sig så bra det går och inte ligger i solen hela fredagen, säger Bernervall.

Att många är oroliga för hettan som väntar på lördag märks på de mejl som kommer in till tävlingsledningen.

– Ja, de senaste dagarna är det många halvmaratonlöpare som bytt till 11 kilometer och många 11-kilometerslöpare som bytt till sex kilometer, berättar Micke Bernervall.

Arrangörerna har förberett sig inför loppet med fler drickastationer och fler blöta svampar efter banan. Dessutom en extra läkare så att drabbade löpare kan få snabb hjälp.

En av tävlingsläkarna runt banan, Peder Blomqvist, delar gärna ut lite tips.

– Tänk på att börja förbereda dig redan under fredagen med att få i dig mycket vätska. Håll koll på urinen. Om du håller den ofärgad i stället för gul så har du förutsättning att klara dig bra under loppet på lördag. Dessutom är det bra att ha vita kläder på sig samt keps och solglasögon. Kepsen kan man blöta vid någon drickastation. Om du springer och börjar få huvudvärk så är det första tecknet på att du har vätskebrist, säger Peder Blomqvist.

Han har också tips till alla supportrar som följer sina anhöriga.

– Håll ordentlig koll. Om ni börjar se att någon börjar springa onaturligt långsamt måste man börja fundera över att plocka av denne. Det här ska man prata om innan loppet för när någon blivit utvätskad så kan han eller hon inte tänka klart. Rådet till alla är att om man känner att "det här är inte min dag" så är det lika bra att bryta. Det är ju bara en löpartävling, säger Peder Blomqvist.