Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Läkare på Z-gränd: Vårdvalet tvingar oss att sparka folk

Z-gränds hälsocentral i Östersund är den populäraste, om man ser till antalet listade patienter. Men det finns en baksida. För varje patient som väljer hälsocentralen blir det ökade ekonomiska bekymmer.

Annons

Detta eftersom kapiteringsersättningen, ersättning per individ i olika åldersgrupper, inte täcker personalkostnaderna.

– Vi blir tvungna att sparka folk för att patienterna väljer oss. Så blir politikens konsekvens, säger distriktsläkaren Stefan Sinko.

– Men vårt problem är inte bara patientantalet, vi får hela tiden på oss krav från administratörer som rakt av saboterar vår verksamhet.

– Vi har ingen som helst makt vare sig på läkare- eller sköterskenivå att effektivisera verksamheten då vi hela tiden är utsatta för politisk inblandning i vardagen.

Stefan Sinko är hårt engagerad i vad som händer med hälsocentralerna i Östersund och naturligtvis i sin egen, Z-gränds utveckling.

Han instämmer i slutsatsen, som distriktsläkarföreningen kunde berätta om i gårdagens tidning, att landstingets besparingar blir en total krasch i Östersund.

Stefan Sinko har arbetat som läkare på Z-gränd i tio år och han har tillsammans med sina kollegor arbetat stenhårt för att få till en bra verksamhet.

– Men det har politikerna lyckats rasera på sex månader när deras besparings- och diverse andra krav kom, säger han.

Han försöker visa i siffror varför det ser ut som det gör. Han kritiserar samtidigt hårt landstingets övervakningssystem där de via datorprogram vill veta exakt vad som händer och vad som görs.

– Det börjar närma sig Stasi, säger han och verkar som han menar det också. Vi hade en sköterska som sa upp sig för att hon kände sig integritetskränkt, vakansen behåller vi för att spara pengar.

Stefan Sinko pekar på att landstinget faktiskt tar ut totalt 500 kronor varje månad per invånare i skatt för just primärvården.

– Av dessa pengar får vi som arbetar på vårdcentralerna inte ens ut vad två kebab kostar, säger han, alltså runt 150 kronor i månaden, inkluderat patientavgift, för att täcka personalkostnaderna. Från den nivån ska vi spara.

– Det länets befolkning måste få veta är att landstinget tar kopiöst betalt av dem för primärvård, men detta kommer inte några vårdcentraler i Östersund till del.

Dessutom ska de numera vara tillgängliga via telefoner mellan klockan 08.00–17.00 varje dag.

– Men ingen har förklarat för oss vad som händer om, säg fem patienter, ringer 16.30 och behöver göra ett akut besök. Vårt förslag är att patienterna kan ringa fram till 15.00 för då har vi lite tid att hantera sena problem.

Stefan Sinko går så långt att han säger att landstinget har satt i system att om du arbetar inom vården så bryr sig ingen om vare sig arbetsmiljö eller arbetstider.

– Det är slavdrift, säger han krasst. Det har ingenting med lönen att göra, en slav som får 100 000 kronor i månaden som man inte kan spendera är ändå en slav.

Han menar att läkarna inte har något inflytande i primärvården idag, de används snarare som förkläde för att ”inte skiten ska stänka på politikerna”.

– Problemet är att politikerna konsekvent undviker att prata med oss, distriktsläkarna har inte fått vara med i diskussionerna kring hur besparingarna skulle kunna göras.

Om det är så att det ska finnas vårdcentraler då måste det till resurser för just det också. Samtidigt är det faktiskt en väldig skillnad i vad landstinget redovisar för kostnader för primärvården och vad de på hälsocentralerna faktiskt får för att driva sin verksamhet.