Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Läkare oroad över att jämtarna inte får tillgång till god vård vid depression

Socialstyrelsen har nu slagit fast att depression och ångest i lindriga fall ska behandlas med kognitiv beteendeterapi, KBT.

I Jämtland råder det stor brist på personal med den kompetensen.

Nu rustar psykiatrin i länet för att kunna leva upp till Socialstyrelsens nationella riktlinjer.

– Vi visste att dessa skulle komma, men det kommer ändå att dröja ett antal år innan vi kan leva upp till dem, säger verksamhetsområdeschefen Håkan Gadd.

I dag finns det endast två legitimerade psykoterapeuter med KBT-inriktning inom psykiatrin. Håkan Gadd har beviljat sex personer som har grundläggande psykoterapiutbildning nedsättning i tjänst för att utbilda sig till psykoterapeut med KBT-inriktning.

– Den här typen av kompetens går inte att rekrytera, nu kommer alla landsting att försöka utbilda eftersom ingen sitter på något överskott, säger Håkan Gadd.

Men det handlar förstås om pengar, för det är inte bara inom psykiatrin det behövs KBT-kompetens utan även inom primärvården.– Nu tar vi pengar ur vår egen budget till detta, men ska vi kunna leva upp till riktlinjerna måste primärvården och psykiatrin tillföras mer pengar, säger Håkan Gadd.

Daniel Sandqvist som är överläkare inom länssjukvårdens akutpsykiatri har skrivit ett brev till landstingsledningen där han beskriver sin oro.

– I Jämtland råder stor brist på personal med adekvat kompetens, skriver han. Detta gäller även andra län och regioner, ändå står vi i Jämtland inför en större utmaning.

Han säger att i Jämtland har den psykodynamiska skolan varit tongivande under många år och att psykodynamisk terapi också är ett omistligt verktyg i behandlingsarsenalen.

– Men det finns få legitimerade terapeuter med KBT-behandling. Denna obalans känns, med riktlinjerna i handen, högst besvärande och återfinns i såväl primär- som länssjukvård.

Han känner att oron inte delas av alla.

– Många behandlare med psykodynamisk utbildning har ett motstånd mot KBT, alternativ förklarar att alla psykologer kan bedriva KBT.

– KBT är en hörnsten i de nya riktlinjerna. Vi behöver snarast göra en analys av nuläget när det gäller tillgång till personal med rätt kompetens och hur man utformar effektiva behandlingar.

– Sannolikt krävs en extern analys av läget, till exempel från Mittuniversitetet, då frågan riskerar att bli infekterad.

Han säger ändå att han inte är ute efter att peka finger åt enskilda behandlare.

– Däremot känner jag en oro som läkare, att jämtarna inte får tillgång till god vård för depression och ångestsyndrom. Frågan om KBT-kompetens är central och viktig.