Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Läkare i länet prickas inte på grund av ny lag

En 85-årig man från länet avled i början av juli på grund av ett litet sår som blev blodförgiftning och kallbrand.

Distriktsläkaren på orten, som hade ansvaret, kommer undan med blotta förskräckelsen tack vare en ny lag.

Trots att Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd, HSAN, anser att läkaren gjort sig förtjänt av en prick, slipper hon på grund av en ny lag som börjar gälla vid årsskiftet.

Möjligheten att ge disciplinpåföljder till enskilda läkare och sjuksköterskor försvinner nämligen i och med den nya patientsäkerhetslagen.

HSAN säger också att lagändringar i mildrande riktning ska slå igenom så snart som möjligt när det gäller enskildas ansvar.

Mannen vistades på ett äldreboende i länet där läkaren utövade tillsyn. En dag upptäcktes att mannen hade dålig cirkulation i benen samt sår på vänsterfotens andra tå, med akut tillkomst av svullnad, blånad, kyla och smärta.

Tillståndet tolkades som sviktande blodtillförsel med kallbrand.

När hans hustru besökte honom strax efter midsommar såg hon att tån plus del av foten var svart och en strimma upp mot knäskålen syntes tydligt. Mannen hade enorma smärtor trots att läkaren ordinerat smärtstillande behandling utifrån behov.

Hustrun skriver i sin anmälan till HSAN att läkaren har felat i sin läkarroll. Ingen hade talat om för henne att tillståndet kunde leda till blodförgiftning och döden.

– Hade vi vetat skulle vi i familjen ha agerat annorlunda, skriver hon. Vi hade kunnat låta honom komma hem och somna i sin egen säng i stället för som det nu blev, ligga med slangar på sjukhuset.

– Det andra scenariot hade varit att han fått komma till sjukhuset tidigare och kanske fått leva ett tag till.

HSAN menar att mannen måste ha haft svåra smärtor och att då enbart ge morfin vid behov räcker inte.

”Bristen i (läkarens namn} handläggning innebär att den inte varit i överensstämmelse med vetenskap och beprövad erfarenhet. Hon har följaktligen inte fullgjort sin skyldighet i yrkesutövningen”.

”Av utredningen i ärendet framgår inte annat än att (läkarens namn) har åsidosatt sina skyldigheter i yrkesutövningen av oaktsamhet. Felet är varken ringa eller ursäktligt och bör enligt gällande bestämmelser föranleda disciplinpåföljd”.

Men nu lämnar ansvarsnämnden ärendet utan åtgärd på grund av den stundande lagen.