Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Läkare får inte skriva ut narkotika

I flera år skrev en läkare i länet ut narkotikaklassade mediciner till sig själv.

Nu har läkaren blivit av med sin förskrivningsrätt.

En läkare på en vårdcentral i länet får inte längre skriva ut narkotikaklassade medi-ciner efter att ha blivit ertappad med att skriva ut narkotika för eget bruk. Det har HSAN, Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd, beslutat efter anmälan från Socialstyrelsen.

Under en längre tid har läkaren skrivit ut stora mängder läkemedel som innehåller kodein. Enligt HSAN har läkaren skrivit ut preparaten till sig själv och en närstående person.

Receptutskrivningen upptäcktes förra året av ett apotek som lagt märke till att läkaren skrev ut onormalt mycket Citodon (som innehåller kodein).

Men det var inte första gången som läkaren varit i blåsväder för utskrivning.

I augusti 2009 fick Socialstyrelsen en anmälan från en apoteksanställd om att den aktuelle läkaren skrev ut misstänkt höga doser läkemedel innehållande kodein. Då avslutades ärendet utan åtgärd. Skälet var att det inte fanns tillräckligt med bevis mot läkaren uppger en källa.

Några månader senare var det dags igen. Socialstyrelsens utredning visar att läkaren under en sexmånadersperiod skrev ut 4 400 tabletter med kodein. Ett snitt på 30 tabletter om dagen. Att jämföra med den rekommenderade dagsdosen på 1–3 tabletter.

Enligt läkarens förra arbetsgivare, en vårdcentral i södra Sverige, har läkaren systematiskt raderat recepten. Via en spårning har vårdcentralen ändå kunnat ta fram uppgifter om hur mycket narkotika som läkaren skrivit ut.

Socialstyrelsen konstaterar i ett beslut från sjätte juli 2010 att "det krävs en mycket aktiv insats för att radera i datajournalen".

Någon godtagbar förklaring har inte läkaren gett tycker Socialstyrelsen.

"...(läkaren) har också uppsåtligen makulerat recept. Det har skett med stor förslagenhet".

Läkaren har under en längre period undvikit att svara på frågor från Socialstyrelsen. När han kallades till möte så dök han aldrig upp.

Verksamhetschefen på den aktuella vårdcentralen vill bara svara på frågorna om läkaren på mejl.

– I det aktuella fallet är min bedömning är att den läkargärning som utförts på (vårdcentralen) har varit god, skriver verksamhetschefen i sitt mejlsvar.

Den bedömningen gör även HSAN.

"Det har inte framkommit några anmärkningar mot (läkaren) utöver (dennes) omfattande förskrivningar till sig själv och en patient."

Enligt HSAN har läkaren uppgett att kodeinet skrivits ut på grund av omfattande värk i leder, knä och rygg.

Verksamhetschefen uppger att man inte misstänkt att det handlat om missbruk.

Riskerna för att läkaren ska vara drogad under möte med patienter bedömer verksamhetschefen som små.

– Minimala risker då det finns kontrollsystem för detta. I aktuellt fall har det inte förekommit någon misstanke om missbruk, säger verksamhetschefen.

LT har sökt läkaren för en kommentar.