Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Laila Färdvall

/

Vår älskade mamma, Laila Färdvall, har avlidit i en ålder av 94 år.

Annons

Hon föddes och växte upp i Laxviken i dåvarande Laxsjö kommun, dotter till Johan och Anna Jönsson och hon var äldst av fyra syskon. Efter avslutad folkskola började hon arbeta som servitris på hotellet i Laxviken och senare på Hammerdals hotell. Där träffade hon vår pappa Olof Färdvall och de gifte sig 1940 i Östersunds nya kyrka. Fyra barn föddes och vi bodde både trångt och omodernt de tio första åren. 1950 byggde våra föräldrar en ny modern villa i centrala Hammerdal och i vårt hem rådde stor gästfrihet där både gammal och ung kunde känna sig välkomna.

Pappa och mamma började sitt gemensamma företagande med ett lastbilsåkeri i början på 1940-talet. 1948 startades ett betonggjuteri i en gammal ladugård och verksamheten expanderade och 1950 byggdes en modern fabrik som senare utökades. Trots att mamma hade huvudansvaret för hemmet och oss barn var hon i högsta grad delaktig i utvecklingen av Hammerdals betonggjuteri. Vi barn kom alltid i första hand, men hon hade också många andra intressen, bland annat vävning och hon var en av initiativtagarna till vävstugan i Hammerdal.

Hästar och trav var ett intresse som hon delade med pappa och resten av familjen. De var tillsammans ägare, tränare och uppfödare till flera framgångsrika travare som vann hundratalet segrar. De missade sällan en tävlingsdag på Östersundstravet! Konst och antikviteter var ett annat intresse som våra föräldrar delade och de besökte gärna auktioner både inom och utom länet. Pappa och mamma reste också en hel del och besökte redan under 1950-talet bland annat Italien, Tyskland och Holland.

Hon var också en kärleksfull mormor och farmor till nio barnbarn och ”gammi” och ”gommor” till 16 barnbarnsbarn – som alltid trollade fram så speciella presenter och godsaker åt barnen.

Efter mer än 50 års äktenskap blev mamma änka när pappa gick bort 1992. Och efter att ha bott ensam i många år flyttade hon till serviceboende och äldreboende på Åshamra i Hammerdal. Där har hon fått den allra bästa vård och omsorg och vi kan inte nog tacka den personal hon haft omkring sig.

Mamma somnade in lugnt och stilla med sina kära vid sin sida. Saknaden efter vår mamma är stor och, minnet av hennes trygga, varma person kommer alltid att leva vidare hos oss.

Karl-Uno, Karin, Kristina och Astrid med familjer

Mer läsning

Annons