Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lågutbildade lever kortare

Lågutbildade personer lever kortare jämfört med högutbildade.
Folkhälsan i Sverige varierar stort beroende på vilken grupp man tillhör.

Det är Folkhälsomyndighetens senaste rapport om folkhälsan i Sverige som visar svart på vitt att skillnaderna i folkets hälsa är stora i dagens Sverige.

Bland annat visar undersökningen att personer som är lågutbildade förväntas leva flera år kortare än de som är högutbildade, skriver myndigheten i ett pressmeddelande. Lågutbildade drabbas hårdare och oftare av hjärtinfarkt, stroke, cancer, olyckor självmord och psykisk ohälsa jämfört med högutbildade.

– Hälsoskillnaderna i befolkningen är ett stort problem inte bara för de drabbade utan för hela samhällets utveckling. Vi måste motverka detta på bred front, säger Johan Carlson, generaldirektör på Folkhälsomyndigheten, i pressmeddelande.

En 30-åring med förgymnasial utbildning förväntas leva fem år kortare än en 30-åring med eftergymnasial utbildning, visar bland annat myndighetens rapport.