Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lagtolkning försvårar för björnturism i Strömsund

Strömsund är brunbjörntätast i världen. Det har gett eko ute världen och allt fler björnturister söker sig till kommunen. Men än så länge sätter lagtolkningar stopp för en del turistprojekt.

Hösten 2006 genomförde länsstyrelsen tillsammans med Svenska Jägareförbundet en insamling av björnspillning i länet. Spillningen analyserades i laboratorium och man kunde snart konstatera att den uppskattade siffran på runt 700–1 000 brunbjörnar i länet stämde.

Var spillningen hittats protokollfördes också, och det är i Strömsunds kommun de flesta bor. Det visade sig vara brunbjörntätast i världen. Och det har gett ett stort eko runt jorden.

– Jag har stött på både tyskar och fransmän som åker runt på vägarna här. Och de är här enbart för att titta på björnar, säger Lars Svanberg.

En möjlighet för kommunen att göra business kring björnarna borde alltså finnas. Och Anna Gillgren, turistchef i Strömsund, är mycket positivt inställd till att använda nallen i pr-syfte.

– Vi har redan i dag bland annat ett väldigt bra Natur-rum i Gäddede med information om brunbjörnarna.

Anna Gillgren skulle gärna se att björnkonceptet utvecklas ytterligare.

– Vi har även en del lokala entreprenörer som gärna skulle vilja ordna björnsafari, säger Anna Gillgren och drar paralleller till bland annat Finland där man har stor affärsverksamhet krig detta.

Oftast sätter de då ut mat för att locka fram björnar och tar turisterna till speciella gömställen.

Men i Jämtlands län sätter lagtolkningen stopp för det.

– Länsstyrelsen här har tagit beslut att man inte får åtla in björn, vilket jag tycker är lite synd.