Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lagtävlingar för fjärdeklassare ska sprida simkunnigheten

Hejarropen fyllde Östbergsbadet under onsdagen när elever från Friggaskolan deltog i simtävlingen Bästa fyran.

Bästa fyran görs i samarbete med Svenska simförbundet och är en simtävling som anordnas för fjärdeklassare runt om i landet. I länet deltar fjärdeklassare från skolor i Berg, Krokom, Ragunda och Östersunds kommun. Eleverna tävlar i stafettsimning först i lokaltävlingar och sedan i en distriktsfinal på Storsjöbadet 28 april.

– Tanken är att sprida simkunnigheten, att de ska få simma och ha roligt, säger Towa Swärd från simklubben Ägir.

På Östbergsbadet tävlade två lag från Friggaskolan. Varje lag måste ha åtta deltagare helst ska det vara fyra flickor och fyra pojkar i varje lag. En skolklass kan ha flera lag, men en elev får bara delta i ett lag.

– Barnen tycker att det är väldigt roligt, säger Towa Swärd.

När tävlingen sätter igång är David Smedby och Hedda Gulliksson först ut. Att eleverna tycker det är roligt är det ingen tvekan om då högljudda hejarop fyller Östbergsbadet.

När lag ett har vunnit hejar alla elever gemensamt på den sista simmaren från lag två.

Lag ett simmade på fem minuter och 51 sekunder och lag två på sex minuter och två sekunder.

– De här tiderna är inte fy skam inför finalen. Det ni kan träna på är växlingar och hejarramsor, säger Towa Swärd.

Hanna Greogory som går i fyran på Friggaskolan tyckte det var kul med tävlingen och ser fram emot distriktsfinalen på Storsjöbadet.

– Det kommer vara jättepirrigt. Vi ska lotta om vem som ska tävla, säger hon.

Hanna Greogory är inte ensam om att tycka att det var kul och när tävlingen är över vill eleverna köra en omgång till. Vilket ett par elever gör och sedan får de tips och uppmuntran inför finalen från Towa Swärd och idrottsläraren Jonas Svanberg. När de sedan får bada fritt hoppar alla i vattnet.

– Nästan alla ville vara med på det här. De har haft simning sedan tvåan och det märktes jag tyckte de var jätteduktiga, säger Jonas Swärd.